Dnes Prague Edition

Švédové ovládli Euro, k českému týmu míří Lavička

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Když včera chvíli před uzávěrkou tohoto vydání jásali švédští fotbalisté s pohárem pro vítěze Eura do 21 let, který vybojovali až po penaltovém rozstřelu, zbývaly Jakubu Dovalilovi poslední minuty, kdy byl oficiálně trenérem českého národního týmu v této kategorii.

Těžko odhadovat, co by se stalo, kdyby český tým prošel ze skupiny do semifinále, a tím pádem i na olympijské hry do Ria. Nestalo se. A Dovalil podle předpoklad­ů po téměř osmi letech končí – jeho smlouva doběhla právě včera s úde- rem půlnoci. Ze strany Fotbalové asociace ČR nebyl zájem o její prodloužen­í.

„S trenérem Dovalilem se sice nyní rozcházíme, ale nevylučuji, že se v budoucnu ke spolupráci vrátíme,“uvedl v tiskové zprávě předseda asociace Miroslav Pelta.

O tom, že to byl „bezbolestn­ý“a očekávaný rozchod, svědčí i Dovalilova slova. „Rozhodně necítím zášť či zlobu. Děkuju vedení asociace za podporu, kterou mi dlouho poskytoval­o. A svému nástupci u jedenadvac­ítky přeju jen to nejlepší,“řekl 41letý Dovalil, který od roku 2002, kdy nastoupil do služeb asociace, vedl všechny mládežnick­é reprezenta­ční výběry.

Byl také nejdéle sloužícím trené- rem jedenadvac­ítky v české historii. Stihl odkoučovat 58 zápasů.

Nevyplní se tak přání slavného záložníka Pavla Nedvěda, který se přikláněl k Dovalilovu setrvání: „Měl by dostat prostor, protože české výkony na Euru byly opravdu dobré,“pravil Nedvěd. Kdo teď místo Dovalila? Tím se včera zabýval výkonný výbor FAČR. „Dohodlo se, že se bude předseda Pelta koncentrov­at na jednu variantu, jméno říct zatím nemůžu,“mlžil nejdřív Rudolf Řepka, generální sekretář asociace.

Pár desítek minut po jeho vystoupení na tiskové konferenci ale Pelta potvrdil dřívější informace MF DNES, že jde o Vítězslava Lavičku.

„Už jsem s ním jednal, naše názo- ry se sblížily. V nejbližšíc­h dnech budeme mít další kolo jednání a on se rozhodne, jestli naši nabídku přijme, nebo ne,“prozradil Pelta.

Bývalý trenér Sparty, který už česká lvíčata vedl pár měsíců před nástupem Dovalila, kvůli jednání s asociací odmítl nabídku ligového Liberce i variantu návratu do Austrálie, kde už také úspěšně působil.

A mocný šéf Pelta, který byl sice s prací Dovalila poměrně spokojený, ale toužil po změně, má Lavičku jasně nejvýš v seznamu, kde byla i jména Luboš Kozel či Pavel Hoftych.

Vše směřuje k tomu, že právě Lavička je mužem, který 4. září povede český tým do prvního kvalifikač­ního utkání o účast na Euru 2017 v Polsku proti Maltě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia