Dnes Prague Edition

Referendum? Řekové nechápou

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Řecku

Řecké ne, tedy ochi, zní tak trochu jako povzdech. Právě plakáty s tímto slovem a emblémem vládní strany Syriza byly včera ráno polepeny celé Atény. Aby bylo úplně všem jasné, co premiér Alexis Tsipras a vláda chtějí.

Tsipras totiž ví, že s úspěchem v referendu stojí a padá. Pokud prohraje, bude nejspíše politicky odepsaný. Pokud ho Řekové poslechnou a odmítnou návrhy evropských věřitelů, tak... neví. Na otázku, co bude potom, neuměl odpovědět. „Přežije- me to, neumřeme hlady,“řekl jen. A směrem k Unii naznačil, že by se přece nějak dohodnout chtěl. Na což mu Němci vzkázali, že do referenda se není o čem bavit.

Příznivci noi, tedy ano, které se tu bere jako ano Evropské unii, se nevzdávají.

„To referendum je nejen špatné, ale i zcela nesmyslné,“říká naštvaně asi padesátile­tý úředník Nikos Papachelas, který přišel s přáteli na úterní večerní proevropsk­ou demonstrac­i, jež přes vytrvalý déšť zcela zaplnila náměstí Syntagma před parlamente­m. „Otázka, sestavená příšerně složitě, se týká návrhu euroskupin­y, který už týden neplatí. Referendum se koná tak rychle, že kvůli němu museli přijmout zvláštní zákon. A když Tsipras a jeho vlá- da vyhraje, tak se vůbec neví, co bude dál,“dodává Papachelas, který drží v ruce transparen­t s noi.

Za ano Evropě přišly demonstrov­at v noci z úterý na středu desítky tisíc lidí z celých Atén, podpořit je přišel Georgios Kaminis, mnoho různých osobností z řecké kultury a společensk­ého života. Proti vládnímu referendu se však neprotesto­valo pod žádnými stranickým­i vlajkami. Přišli sami lidé, z obav o budoucnost. „Prostě se bojíme, chceme, aby Řecko zůstalo v Evropě,“říká mladá dívka s řeckou vlajkou.

„A taky věříme, že když prohraje referendum, že Tsipras a Syriza skončí. Vedou zemi do záhuby,“dodává.

Jenže podobně plné bylo náměstí Syntagma i z pondělí na úterý, kdy tu naopak demonstrov­ali příznivci Syrizy, aby dali najevo své ochi (řecky ne) požadavkům evropských věřitelů a Evropské unie na další úspory.

„Je to o naší hrdosti a důstojnost­i,“říká vousatý mladík, který studuje na univerzitě. „Evropa nám nesmí diktovat a musí nám škrtnout dluhy,“říká.

Spolu se Syrizou byly na náměstí i různé další levicové skupiny, mnohé ještě daleko radikálněj­ší než vládnoucí strana premiéra Alexise Tsiprase. „Je třeba znárodnit banky a zavést drachmu,“říká aktivistka u stánku jedné z těchto radikálníc­h skupin.

Jenže Řecku se poté, co mu byla omezena pomoc od Evropské centrální banky, když vypršel záchranný program a Atény tak přišly skoro o dvacet miliard eur slíbené pomoci, žije den ode dne složitěji.

Včera sice od minulého pátku poprvé otevřely některé banky, ale jen pro důchodce, kterým vyplácely 180 eur z bankovních účtů. Počet otevřených poboček ale nebyl do- statečný, a tak na některých místech byly k vidění početné davy důchodců, staří lidé při čekání v letním parnu omdlévali a dramatické televizní záběry ze strkanic před pobočkami bank budily emoce v celé zemi.

Fronty a emoce narůstají

„Podívejte, kam to Tsipras dotáhl. A to je teprve začátek,“rozčiloval­a se majitelka malého bistra u stanice metra Monastirak­i.

Také u bankomatů, které vydávají šedesát euro na jednu kreditní kartu, byly už včera viditelně větší fronty, než v úterý. Majitelé benzinovýc­h pump začali od řidičů požadovat hotovost.

V rámci kontroly kapitálu jsou totiž zakázány veškeré platby do zahraničí, a tak i firmy dodávající benzin začínají požadovat hotovost. „To je možné vydržet jen ten týden, do referenda. Pak bude konec,“říká jeden západní diplomat působící v Aténách.

Pod tímto tlakem se Tsipras zoufale snaží najít východisko, které by mu umožnilo si udržet tvář doma v Řecku a zároveň dostat od zemí platících eurem a dalších institucí dal- ší miliardy eur, bez nichž země nejen nesplatí dluhy, ale bude padat stále hlouběji směrem k úplnému bankrotu.

Včera proto Tsipras oznámil, že přijímá všechny požadavky zemí platících eurem na další půjčky.

„Do referenda se není o čem bavit,“vzkázala mu ale německá kancléřka Angela Merkelová.

Další logický krok, tedy zrušení nedělního hlasování, Tsipras odmítl udělat. „Referendum bude,“nechal se slyšet v podvečerní­m vystoupení před národem. Řecké ochi tak stále trvá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia