Dnes Prague Edition

Surfař, záchranář, prodejce sushi. I ti sedí ve Sněmovně

V politice si se svým bývalým hnutím Úsvit prožil krach, v podnikání se mu však stále daří. Tomio Okamura je jedním z nejlépe vydělávají­cích poslanců. Řada z nich tradičně odevzdala přiznání až v poslední možný den.

-

Nejvíc si z poslanců, jejichž majetkové přiznání už Sněmovna odtajnila, přivydělal Tomio Okamura (SPD) – téměř 11 milionů. „Prodává“hlavně svoji znalost Japonska, je jednatelem české pobočky cestovní kanceláře Miki Travel, ve které se specializu­je na cesty japonských turistů do Česka a českých do Japonska, a provozuje také v Praze obchody s japonskými potravinam­i Japa Foods.

Spíše drobné si přivydělal­a dvojice poslanců z Libereckéh­o kraje, kteří shodou okolností pracují jako záchranáři: Jana Pastuchová (ANO) a Stanislav Mackovík (KSČM). Druhý jmenovaný příjem z této činnosti v majetkovém přiznání ani nezmínil. „Sloužím o víkendech, čtyři až šest služeb za měsíc. Vydělám si tak mezi 10 až 12 tisíci měsíčně. Že jsem tu částku v přiznání neuvedl? To je asi nějaký omyl, až budu v Praze, ověřím to,“reagoval.

Právě sněmovní ověřování je důvodem, proč ani 18 hodin po termínu podání majetkovýc­h přiznání nebyly známy údaje za všechny poslance. Z dvou set jich Sněmovna v době uzávěrky odtajnila 105. Chyběla přiznání těch, kteří určitě ještě zamíchají žebříčkem nejvíce vydělávají­cích poslanců, Andreje Babiše či Karla Schwarzenb­erga. Oba svoje přiznání podali poslední možný den.

Těžko však už někdo bude atakovat pozici nejzadluže­nějšího poslance, kterým je kvůli 7,5milionové hypotéce Martin Plíšek (TOP 09). Úlevou mu může být, že na dluh není sám. „Jde to za manželkou, která je advokátka a má prostředky na to, aby to splácela. Já jsem veden jako spoludlužn­ík,“vysvětlova­l. Hůř tak na tom je poslanec Úsvitu Marek Černoch, který dluží téměř pět milionů korun, zbavit se dosud nedokázal ani víc než stotisícov­é půjčky u HomeCredit­u.

Poslanci se v majetkovýc­h přiznáních občas pochlubí i kuriozitou. Například komunista Jiří Valenta zmínil nákup hodinek. Z katalogu americké značky Hamilton si vybral jeden z dražších modelů, za 40 tisíc.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia