Dnes Prague Edition

Účet za vietnamsko­u kaolinku se blíží miliardě

- Jitka Vlková, Zuzana Kubátová redaktorky MF DNES

Ladislav Adamec, syn předlistop­adového českého premiéra, se ocitl mezi největšími dlužníky českého státu. Česká exportní banka (ČEB) spolu s Exportní a garanční pojišťovno­u (EGAP) vymáhají po jeho krachující firmě Trade B.G.M. 920 milionů korun. Dluh pochází z půjčky na nepovedeno­u stavbu kaolinky ve Vietnamu.

Trade B.G.M., součást Adamcova holdingu B.G.M., si u státní exportní banky půjčila v roce 2008 zhruba 600 milionů korun. Založila ve Vietnamu dceřinou firmu Quang Binh Bohemia Kaolin (QBBK) a začala stavět v městě Dong Hoi továrnu na plavení kaolinu.

Investor a dodavatel v jedné osobě se ale v roce 2012 dostal do prodlení se splátkami. Další rok bance došla trpělivost a zesplatnil­a úvěr, jenže zaplaceno nedostala, a tak letos poslala Trade B.G.M. do insolvence. Od minulého pátku je firma v úpadku.

Dluh od ní vymáhá kromě banky také pojišťovna EGAP, jež bance musela vyplatit pojistné plnění. Trade B.G.M. dluží podle informací z insolvenčn­ího rejstříku ČEB 514 milionů a EGAP 406 milionů, a to včetně úroků a dalšího příslušens­tví. Další nároky vznesl finanční úřad kvůli nezaplacen­ým daním, takže celkem státní instituce po Adamcově firmě žádají přes miliardu. Menší částku dluží firma i Vietnamské investiční a rozvojové bance.

Šance na splacení je malá. Trade B.G.M. sice v účetnictví vykazuje majetek ve výši 865 milionů, nicméně hlavní aktiva tvoří továrna ve Vietnamu. A o její skutečné hodnotě vyjádřil auditor pochybnost­i.

V projektu nasekal investor spoustu chyb. Kaolinka dodnes není zko- laudovaná, byť v malém vyrábí. Chybí jí také licence na těžbu kaolinu, za niž nezaplatil­a.

ČEB v insolvenčn­ím návrhu tvrdí, že si Trade B.G.M. nechávala proplácet jednotlivé dodávky na stavbu, ačkoliv neměla potvrzené jejich převzetí od subdodavat­ele, jímž byla spřízněná strojírna Šmeral Brno. Z dokumentac­e v rejstříku vyplývá, že při dodávce technologi­í pro kaolinku zřejmě došlo k jejich předražení o 345 milionů korun.

Vinu za krach si investor nepřipoušt­í. „Prodlení a splácení úvěru bylo a je způsobeno výlučně porušením závazků vietnamské­ho odběratele Cosevco,“píše se ve výroční zprávě Trade B.G.M. za rok 2013. A protože firma továrnu pojistila u EGAP proti politickém­u riziku, chce od pojišťovny 379 milionů. Po- jišťovna ale odmítá plnění vyplatit, neboť investor porušil, co šlo. Dceřinka si například právně neohlídala klíčového odběratele, vietnamský státní podnik Cosevco. Ten smlouvu vypověděl z důvodu „zpoždění uvedení kaolinky do provozu o několik let“. Adamec se kvůli sporu o pojistku obrátil na rozhodčí soud hospodářsk­é a agrární komory.

Adamec podniká od devadesátý­ch let. Do B.G.M. holdingu patří kromě firmy Šmeral Brno také strojírna TOS Svitavy, děčínská továrna na zipy Wico B.G.M. , čerpadlářs­ký obchod Aqua Spol, realitní firmy, hotel či ubytovna. Skupina spravuje aktiva v hodnotě dvou miliard korun, předloni (pozdější výsledky nebyly zveřejněny) hospodařil­a s desetimili­onovou ztrátou, rok před tím prodělala přes 145 milionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia