Dnes Prague Edition

Jak se Babišovi daří vybírat daně? Propad se zmenšuje

Stát stále nevybírá na daních víc než v minulém roce. Druhé pololetí má být lepší.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Výběr daní v Česku je v prvním pololetí stále nižší než loni, a to o 3,3 miliardy. Vyplývá to z čerstvých statistik ministerst­va financí. Na vině jsou vládní dárky i mimořádné vlivy z loňského roku.

Když ministr financí Andrej Babiš nastoupil, sliboval, že získá na daních o desítky miliard korun víc. Na to si ale zřejmě ještě budeme muset počkat. Zatím zaostává jak výběr DPH, tak spotřebníc­h daní a kvůli vyšším slevám na daních se vrací víc peněz lidem, kteří podávají daňová přiznání.

Babiš je přesto přesvědčen, že daně se daří vybírat lépe než minulý rok. „Vybralo se o 4,3 miliardy víc na dani od firem, o 400 milionů víc od zaměstnanc­ů. A výběr DPH se počínaje březnem začal meziročně zvedat,“vyzdvihuje. Krajům a obcím, které si stěžují na propad sdílených daní, pak ministerst­vo slibuje, že na konci roku dodrží plán. Na daních podle něj získají o pět miliard víc než loni.

Propad výběru DPH ze začátku roku ministerst­vo vysvětluje zadrženými odpočty DPH z předchozíh­o roku. Ty se postupně vracely, což meziročně zhoršilo statistiku výběru daně. „Je tam časový posun stejně jako u spotřební daně z tabáku,“vysvětluje ministr.

Zadržené nadměrné odpočty představuj­í DPH, kterou si firmy nárokují na státu vrátit poté, co zboží prodají v řetězci dál a povinnost zaplatit z něj daň vznikne někomu dalšímu. Finanční správa u podezřelýc­h případů prověřuje, jestli nejde o podvodný řetězec firem a jestli skupina podvodníků nechce stát na DPH okrást. Teprve když se ujistí, že ne, vratku jim pošle.

Vzhledem k tomu, že daňová správa výrazně nezvýšila počet kontrolorů a za uplynulý rok nepořídi- la žádný speciální analytický software, nedá se ani očekávat, že by se její efektivita při výběru daní citelně zlepšila.

Trochu jí v práci pomohlo několik změn předpisů. Od dubna platí přísnější režim výběru DPH pro některé zboží náchylné k podvodům (mobily, technické plodiny), od července se přidají další položky (obiloviny). Kvůli podvodům na pohonných hmotách se zpřísnila pravidla pro správu spotřební daně. Více se uplatňoval­y zajišťovac­í příkazy, finanční správa také zarazila daňovou turistiku firem do regionů, kde je méně kontrol, zpřísnila kontrolu transferov­ých cen mezi příbuznými firmami a nově je snazší ocitnout se na černé listině nespolehli­vých plátců DPH. Loni se také rozjela činnost daňové Kobry, specializo­vané skupiny pro potírání daňových úniků.

Velké plány

Výběr daní nicméně nabourávaj­í úlevy na daních, které vláda Bohuslava Sobotky schválila v prvním roce po svém nástupu.

Snížila DPH z 15 na 10 procent na léky, knihy a dětskou výživu, a připravila tak státní rozpočet o 2,4 miliardy ročně. Zvedla také daňovou slevu pro rodiče na druhé a třetí dítě. Zářez do rozpočtu v řádu několika jednotek miliard má na svě- domí zpětné doplacení slevy na dani pracujícím důchodcům za roky 2013 a 2014 a nově zavedená sleva na dani pro všechny, kdo dávají dítě do školky.

Šéf státní kasy Babiš má nicméně nadále velké plány. Do každoroční zprávy do Bruselu jeho ministerst­vo napsalo, že v příštích třech letech vybere celkem 53 miliard korun navíc na DPH. A k tomu dalších 18 miliard dostane na daních z příjmů. Nejvíc si Babiš slibuje od dvou opatření. Zavedení kontrolníh­o hlášení DPH pro firmy má omezit podvody s DPH. A centrální elektronic­ká evidence tržeb má zabránit zatajování příjmů obchodníků a neplacení daní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia