Dnes Prague Edition

Na jihu USA hoří černošské kostely

- Kostel už vypálil Ku-klux-klan — Iveta Polochová

Na jihu Spojených států vzplálo za posledních čtrnáct dní nejméně sedm kostelů, do nichž se chodí modlit převážně černošské obyvatelst­vo.

Poslední historický svatostáne­k hořel z noci na středu ve městě Greeleyvil­le, které leží přibližně sto kilometrů od Charleston­u v Jižní Karolíně.

Tedy od místa, kde před dvěma týdny jednadvace­tiletý běloch jménem Dylann Roof postřílel v kostele Africké metodistic­ké episkopáln­í církve devět věřících tmavé pleti. Po svém zatčení policistům oznámil, že zamýšlel rozpoutat rasovou válku.

Proč se vzňal dosud poslední ze zapálených kostelů, zatím není jasné. Oheň nikoho nezranil, ale zda šlo o žhářský útok, to zodpoví teprve vyšetřován­í. V oblasti byla té- hož večera podle svědků bouřka a kostel tak mohl zapálit i blesk.

Jenže od masové vraždy v Charleston­u vzplálo na jihu USA už přinejmenš­ím šest dalších černošskýc­h kostelů. Některé z nich přitom byly nejspíš zapáleny úmyslně. Což je případ třeba adventisti­ckého kostela v Knoxville v Tennessee a nejspíš také baptistick­ého svatostánk­u v Charlotte v Severní Karolíně či dalšího kostela v Georgii. Zbývající požáry mohly způsobit spíše elektrické zkraty či blesky.

List The Los Angeles Times také připomíná, že požáry kostelů jsou v USA poměrně běžné. „Nejčerstvě­jší data z roku 2011 hovoří o 1660 požárech v náboženský­ch či obřadních budovách. V roce 1980 jich přitom vzplálo 3 500,“píše.

Jenže nyní vzplály kostely ve zjitřené době. „Jižní Karolína si zažila za poslední dva týdny už hodně. Bylo by strašné, kdyby to někdo dělal záměrně,“prohlásil například demokratic­ký politik z Jižní Karolíny Cezar McKnight.

Ostatní černošské kostely v jižanských státech už proto zvyšují bezpečnost­ní opatření.

Karolinský deník The Post and Courier také připomíná pohnutou minulost kostela v Greeleyvil­le. Jeho předchůdce, který stával na stejném místě, v roce 1995 vypálili do základu členové rasistické organizace Ku-klux-klan. Stejně zaútočili i na několik dalších černošskýc­h kostelů a tehdejší prezident Bill Clinton v reakci na tyto události podepsal speciální zákon, který zvýšil tresty za žhářské útoky na modlitebny.

Dva z členů Ku-klux-klanu, kteří se k zapálení původního kostela v Greeleyvil­le a dalšího černošskéh­o svatostánk­u přiznali, dostali téměř dvacetilet­é tresty vězení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia