Dnes Prague Edition

V nízké zemi se hubne i roste

Evropa do roku 2030 kompletně ztloustne. S výjimkou Nizozemců. Jak oni to dělají, že tak úspěšně jdou proti celoevrops­kému proudu?

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES A proč tak vysoko?

Smějeme-li se občas Američanům, že jim ty neomezené možnosti (v tuto chvíli myšleno jako: možnost zajít si kdykoli do nějakého fast foodu) nějak příliš kazí postavu, podle nejnovější prognózy nás smích přejde. Zpráva Světové zdravotnic­ké or- ganizace (WHO) nedávno na základě celoevrops­kého výzkumu odhadla, že nejvíce ztloustnou Irové. V roce 2010 zde má podle WHO být devět z deseti (!) mužů s nadváhou a ženy se nenechají příliš zahanbit: těch by ve stejném „šanonu“mělo být 85 procent.

Co je to vlastně obezita? Definována je tak, že takzvaný index tělesné hmotnosti (BMI) je roven či přesahuje 30. A jednodušej­i: Muž vysoký 182 centimetrů je obézní, když váží 100 kilogramů, žena vysoká 168 je považována za obézní, pokud váží 84 kilogramů.

V Česku má být v roce 2030 36 procent mužů a 37 procent žen obézních. Před Čechy jsou například Řekové, kde se má úroveň obezity zdvojnásob­it na 40 procent stejně jako u Španělů. Mezi obezitou a ekonomický­m stavem země nejde o žádnou přímou úměru.

V Nizozemsku by mohli jásat: jako v jediné zemi EU by měla obezita klesnout na osm procent u mužů a na 9 procent u žen. To už je pořádný odstup od průměru Evropy. Jak je to možné?

Zpravodajs­ký server Deutsche Welle se to rozhodl vyzkoumat. Zjistil, že to asi nebude tím, že by místní méně chodili do McDonalda, odpírali si majonézu či pochutiny z fritovacíh­o hrnce. Reportér serveru například zmiňuje, jak na jediné stometrové ulici v Amsterdamu napočítal čtyři podniky s hranolky a vším, co k tomu náleží. A k tomu spoustu cyklistů.

To je samozřejmě tradiční vyluštění záhady, proč Nizozemci netloustno­u. Je to země kol. Nizozemci projezdí na kole více než občané kterékoli jiné země v Evropě: v průměru 2,5 kilometru za den. A na druhou věc se trochu zapomíná: v zemi se i hodně běhá. „Je pravda, že Nizozemci se hodně pohybují,“potvrzuje profesor Fred Brouns, expert na výživu z univerzity v Maastricht­u. „Například většina dětí chodí do školy pěšky či na kole. To je velký rozdíl v porovnání s ostatními evropskými zeměmi.“

Že by tedy opravdu rozhodoval o štíhlosti Nizozemců bicykl a běžecké boty? Vysvětlení potvrzují nejen fyziologov­é, ale i psychologo­vé, s jedním důležitým dodatkem. „Bezpochyby má Nizozemsko výhodu, že je převážně nížinaté, a odhodlat se zde ráno k běhu či jízdě na kole do práce je snazší než ve většině jiných zemí ve světě.“ Namístě je však i otázka, zdali tak lze vysvětlit i známější primát Nizozemců – že jsou nejvyšší na světě. Podle posledních statistik měří tam- ní ženy v průměru 171 centimetrů a muži 184 centimetrů. Vědci zjistili, že průměrný Nizozemec za posledních 150 let povyrostl o 20 centimetrů (!), zatímco například průměrný Američan o šest. To jenom s bicykly souviset nebude. Tradiční vysvětlení spočívá ve výživě – jídle bohatém na maso a mléčné výrobky. V tom se však Nizozemci od řady dalších zemí příliš neodlišují.

Tým odborníků z Londýnské školy lékařství a tropických nemocí prostudova­l záznamy téměř o deseti tisících Nizozemců, kteří žili v zemi v letech 1935 až 1967. A jeho vysvětlení zní: Je to tím, že vysocí Nizozemci mají průměrně více dětí, zatímco jinde mají nejvíce dětí rodiče střední postavy. Resumé: aby bylo jednou Nizozemsko svrženo z piedestalu, musí dlouháni v jiných zemích přidat v plození dětí. A je to.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia