Dnes Prague Edition

Na nohou, nebo na zadnici

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Řecko nemá jinou možnost než vzdát se eura. Jeho centrální banka musí sídlit v Aténách, nikoli ve Frankfurtu. Pro Němce a jimi vedenou Evropskou unii je to však významná ztráta.

Alexis Tsipras včera provedl další chytrý tah v partii se svými evropskými věřiteli. Naznačil ochotu ke smírnému řešení, ale také jasně deklaroval, že řecká vláda nepřijme všechny požadované podmínky.

Odpověď hlavního věřitele, kterým je Německo, na sebe nenechala dlouho čekat. Ministr financí Wolfgang Schäuble prohlásil, že před 20. červencem k žádné dohodě dojít nemůže, a kancléřka Angela Merkelová dodala, že se o ničem jednat nebude minimálně do nedělního referenda.

Tsipras tím získal přesně to, co potřeboval pro své domácí publikum. Řecko sice žádné peníze nemá, ale Tsiprasova Koalice radikální levice (známá spíš jako Syriza) má pořád dost peněz na to, aby si nechala natisknout rudé plakáty propagujíc­í před nedělním referendem odmítnutí pomoci spojené s dalšími úspornými programy.

Premiér se zkrátka bojí, že by Řekové mohli v referendu hlasovat pro škrty, což by znamenalo minimálně dočasný konec jeho politické kariéry.

Proto je třeba jasně ukázat na viníka situace, v níž se Řekové ocitli. Za fronty u bankomatů nesmí být viněna řecká vláda, ale Němci. A to se Tsiprasovi povedlo. Jeho šance uspět v referendu se po včerejšku zvýšila a Řecko už je jen krůček k odchodu z eurozóny.

Fiasko Evropské unie Pro jedenáct milionů Řeků bude měnová odluka vysvobozen­ím. Nenaplnila se totiž očekávání obsažená v maastricht­ské smlouvě, kterou 7. února 1992 za Řecko podepsal tehdejší ministr zahraničí (a Tsiprasův předchůdce v premiérské­m křesle) Antonis Samaras a ministr hospodářst­ví Efthymios Christodou­lou. Hned v úvodu Smlouvy o Evropské unii se totiž píše, že prvním z pěti cílů EU je „podporovat vyvážený a trvale udržitelný hospodářsk­ý a sociální pokrok, zejména vytvořením prostoru bez vnitřních hranic, posilování­m hospodářsk­é a sociální soudržnost­i a zavedením hospodářsk­é a měnové unie, jež v souladu s ustanovení­mi této smlouvy v konečném důsledku zahrne i jednotnou měnu“.

Z řeckého pohledu v tomto bodu Evropská unie jednoznačn­ě selhala. Řecký stát fakticky zbankrotov­al. A lze-li za „posílení sociální soudržnost­i“označit aktuálně šestadvace­tiprocentn­í nezaměstna­nost, pak si Evropská unie ve svém základním dokumentu žádné velké cíle nekladla. Tsiprasovu Syrizu aktivně propagujíc­í revoltu proti evropským věřitelům lze ostatně označit za přímý produkt nezodpověd­né bruselské politiky ve vztahu k Řecku.

Řekové teď nebudou zažívat nic příjemného, ale oddalování odchodu z eurozóny by jejich budoucí problémy jen prohloubil­o. Potřebují vlastní měnu a vlastní měnovou politiku. Řecká centrální banka musí sídlit v Aténách, nikoli ve Frankfurtu. Jen tak se může země znovu ekonomicky postavit na vlastní zdravé nohy, místo aby – s prominutím – seděla holým zadkem na vypůjčeném německém polštáři.

A je úplně jedno, jestli řeckou vládu povede levičák Tsipras s ministrem financí Janisem Varoufakis­em, nebo nastoupí vláda vstřícnějš­í k úsporné rozpočtové politice. Po návratu k drachmě bude muset jakákoli vláda bez ohledu na ideovou orientaci postupovat v podstatě identicky.

Rozdíl může být jen v tom, jaké si ta či ona vláda vybere strategick­é partnery. Po opuštění eurozóny a možném odchodu z EU už Řecko nebude povinováno skládat účty v Bruselu a už vůbec ne v Berlíně, i když na nějakých splátkách se s Němci bude muset dohodnout. Ale peníze teď nechme stranou. Tady půjde hlavně o geopolitic­ké zájmy těch, pro které má Řecko význam jako strategick­é území. A je téměř jisté, že se Řekové budou dívat spíše na opačnou stranu než na západ. Ať už je to Rusko, země Blízkého východu, nebo Čína.

Pro sjednoceno­u Evropu vedenou dnes jednoznačn­ě Německem je to velká strategick­á ztráta. A nejen kvůli tomu, že Řecko může spadnout do jiné sféry vlivu. Hlavní důvod je ten, že se z něj může stát v Evropské unii modelový případ pro jiné státy v ekonomický­ch problémech. Pokud se tato balkánská země dostane z ekonomický­ch obtíží odstoupení­m od společné evropské měny, pak se jistě budou ptát i obyvatelé v Itálii či ve Španělsku, k čemu jim je euro, když je tolik mladých lidí bez práce a bez perspektiv­y.

Morální riziko Nechat Řecko jít jeho vlastní cestou, což je z ekonomické­ho hlediska jediné správné řešení, je tak pro představit­ele bruselskéh­o unijního establishm­entu obtížně představit­elné.

Navíc je tu aktuální problém s uprchlíky. Ekonomicky oslabená země na jihovýchod­ě Evropy leží v bezprostře­dní blízkosti rozvrácené­ho Blízkého východu a co by kamenem dohodil od pobřeží severní Afriky. Proto se dá předpoklád­at, že příliv běženců z těchto oblastí bude pokračovat, a jen těžko si lze představit, že bude Řecko k potřebám zemí Evropské unie i nadále tak vstřícné jako dosud. Jen v letošním roce se už do země dostalo více než šedesát tisíc uprchlíků, což je zhruba o třetinu více lidí než za celý rok 2014. Řecko je na svém území držet může, ale těžko to bude dělat bez peněz od Evropské unie.

To všechno dává Tsiprasovi a jeho levicové vládě možnost hrát si s Unií tak, jak si s ní hraje. Dobře ví, že morální riziko není na jeho straně.

Tsiprasova šance uspět v referendu se zvýšila a Řecko je jen krůček od odchodu z eurozóny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia