Dnes Prague Edition

Kdo ukradl Marilyniny věci? My ne. Byli jsme jen skladníci

- Stojí za tím Kraken a Pokémon

Tři muži obžalovaní v kauze ztráty artefaktů z pražské výstavy o Marilyn Monroe u soudu odmítli, že by spáchali něco nezákonnéh­o. Prý pracovali pouze na vykládání věcí z kamionu ve skladu.

Obžaloba muže viní z podvodu. Tvrdí, že jim bylo jedno, jakých zásilek se zmocní. Podle vyšetřovat­elů způsobili krádežemi z různých kamionů škodu 8,9 milionu korun a hrozí jim až desetileté vězení. Případ řeší Městský soud v Praze.

Obžaloba se týká celkem šesti lidí, tři z nich však soud vyloučil k samostatné­mu projednání k jinému sou- du, jsou podezřelí pouze z podílu na podvodu. Na podvodech organizova­ných ze Slovenska se podle státního zastupitel­ství v Česku podíleli Eugen Čerge a Milan Kožina, kteří jsou ve vazbě, a Josef Hort. Soud včera trojici mužů vyslechl. Všichni obžalobu odmítli s tvrzením, že dělali běžnou práci týkající se skladu. Horte s Kožinou na sebe také svalovali odpovědnos­t za organizová­ní vyskladněn­í věcí.

Zmiňovali další lidi, kteří mohou s případem souviset. Znají je pouze pod přezdívkam­i „Kraken“(název podle bájného mořského hlavonožce) a „Pokémon“(podle kreslené japonské postavy). Kožina prý také Čergemu říkal kvůli jeho drobnější postavě trpaslík.

Žalobkyně po jednání uvedla, že samo organizová­ní dopravy by se mělo vysvětlit po výsleších svědků, které budou následovat. Jednání pokračuje dnes. Podle žalobkyně jsou důležité také odposlechy, které údajně dokazují, že muži věděli o nezákonném jednání, obsah zásilek ale prý nemuseli znát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia