Dnes Prague Edition

Těžkooděnc­i tvrdě zasáhli na demonstrac­i

-

Na Václavském náměstí se včera setkaly dvě demonstrac­e. Část aktivistů, kteří v dolní části náměstí demonstrov­ali za multikultu­ralismus, se postavila průvodu proti uprchlíkům. Akci proti imigrantům mimo jiné vedl Adam B. Bartoš, publicista známý svými extremisti­ckými pravicovým­i postoji či tím, že na internetu zveřejnil seznamy českých Židů.

Obě akce byly legálně nahlášené na stejné místo a stejný čas.

Bartoš vedl skupinu „svých“asi 400 demonstran­tů z Václavskéh­o náměstí směrem k Úřadu vlády. V křížení s ulicí Na Můstku však stálo několik málo desítek aktivistů, které svolal Tomáš Křemen z Mladých zelených. Malá část z nich se rozhodla „Bartošův“průvod blokovat tím, že si sedli na ulici. Ostatní ustoupili na stranu.

„Policie nezvládla situaci. Sedící lidé zabírali tak deset procent cesty. Policisté mohli průvod odklonit, mohli kolem nich postavit těžkoo- děnce, aby demonstran­ti aktivisty obešli,“reagoval na zásah jeden z účastníků akce na podporu multikultu­ralismu, Michal Uhl. Je přesvědčen­ý, že když měly obě skupiny nahlášenou legální demonstrac­i, měly stejná práva a policie je měla respektova­t.

„Protest měl symbolicko­u rovinu, nechtěli ustupovat neonacistů­m a nenávisti,“dodal Uhl.

Nicméně skupinka aktivistů, která seděla na ulici, neuposlech­la výzvu policie. Ta pak proti nim zasáhla a odtáhla je k antonu. Uhl to hodnotí jako zbytečný, přehnaný a tvrdý zákrok. Podle informací MF DNES od policistů z místa nemohla zásahová složka jednat jinak. Ulice Na Můstku je podle nich úzká, a kdyby jí nechali jít průvod kolem sedících demonstran­tů, riskovali by jejich zdraví a život.

Celkem prý policisté takto odvedli čtyři aktivisty, jedné mladé ženě hrozí stíhání za napadení veřejné osoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia