Dnes Prague Edition

Černé herny fungují jako tajné soukromé kluby. Najít je bývá lehké

Pokud se Praha rozhodne vymýtit hazard z města, bude čelit hernám vznikající­m načerno. MF DNES zjišťovala, jak takové podniky fungují.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES Za zdmi bylo 39 automatů

Gambler potřebuje tři věci, aby mohl utratit peníze v nějaké z nelegálníc­h heren v Praze. Jejich obstarání je přitom jednodušší než zařizování průkazky do knihovny.

Nelegální herny nejsou v metropoli výjimečné. Před pár dny například pět takových odhalila Praha 3.

Hráč se do černé herny dostane poté, kdy – zaprvé – takový podnik najde. Ačkoli to vypadá jako úkol pro detektiva, v praxi nejde o nic složitého.

Zadruhé potřebuje přihlášku do tajného soukromého klubu. Právě kluby kryjí černé herny často vzniklé v restaurací­ch či barech.

Zatřetí je třeba obstarat si vstupní kód ke dveřím do místnosti, kde bývají automaty skryté.

Podle zkušeností Prahy 3 často tyto podniky působí v zařízeních, kde byly kdysi herny legální, ale pak kvůli zákrokům úřadů jejich provozovat­elé o potřebné povolení přišli. Pak stačilo jen přesunout automaty z hlavní veřejnosti přístupné místnosti někam mimo dohled obyčejných návštěvník­ů. Na vstupní dveře této místnosti pak dali ceduli „soukromý klub“a opatřili je zámkem s číselným kódem.

Gambler dostane číselný kód u barmana poté, co vyplní přihlášku do zmíněného klubu – to obnáší napsat na kus papíru základní údaje. Mnohdy ani nezáleží na tom, zda hráč uvede jméno pravé, nebo smyšlené. Není, kdo by to kontrolova­l. „Kód přitom hráči někdy ani nepotřebuj­í. Setkali jsme se během kontroly s podnikem, kde jsme jen zkusmo na kódovém zámku vyťukali 1234 a dveře se otevřely,“popsala systém v praxi starostka Prahy 3 Vladislava Hujová. Třetí městská část objevila při nedávné razii pět černých heren v ulicích Cimburkova, Táboritská, Jana Želivského, Koněvova a na náměstí Jiřího z Poděbrad. Radnice chce, aby případ prošetřila policie a aby 39 odhalených automatů zabavila.

Přestože se herny navenek kamufloval­y jako soukromé kluby, vztahuje se na ně zákon o loteriích. Tuto informaci MF DNES potvrzují i zaměstnanc­i ministerst­va financí. Pokud policie zjistí, že tam probíhají hazardní hry, smí do klubů vstoupit s povolením soudu.

Druhou možností, jak mohou provozovat­elé kličkovat mezi zákony, jsou „kvízomaty“– ty našla ve zmíněných „klubech“i Praha 3. Kvízomat je zařízení podobné klasickým automatům. Liší se v tom, že před spuštěním hry klade hráčům triviální otázky – třeba zda mlok skvrnitý žije ve skalách, či u potoka. Když to není hráč ochotný podstoupit, může nastavit, aby na dotazy náhodně odpovídal počítač, a za chvíli už hazardní hru nic neruší.

Provozovat­elé kvízomatů sice mívají zprávu od Elektrotec­hnického zkušebního ústavu, že přístroj nespadá pod loterijní zákon, s tím však ministerst­vo financí nesouhlasí. „Tento týden byla porada na ministerst­vu vnitra, kde jsem se ptala, jak policie v těchto případech postupuje. Policie tyto kvízomaty zabavuje,“zdůraznila Hujová.

Magistrát zvažuje zavést na celém území nulovou toleranci hazardu s výjimkou pro několik luxusních kasín s živou hrou, jako je ruleta nebo poker. Opozice a ostatně i zdroje z ministerst­va financí však říkají, že takový zákaz může vést k nárůstu počtu černých heren, ze kterých nebude mít město žádný příjem, a hlavně vůbec nebude mít pod kontrolou, co se v nich děje.

Obavy mírní magistrátn­í zastupitel­ka Petra Kolínská ze zelených, kteří nulovou toleranci prosazují. „Varnu drog ukryjete do sklepa a její odhalení je obtížné, ale u herny je to jednodušší. Nemyslím, že by hrozilo, že Prahu zaplaví černé herny,“říká. Zajistit kontrolu proto podle ní není nesplnitel­né. „Jak se budou omezovat legální herny, je třeba posilovat tým lidí, kteří budou pracovat na tom, aby se nemnožily černé herny,“dodala.

Město s podobnými akcemi již má poměrně čerstvé zkušenosti. S nelegálním­i podniky se potýkal například bývalý radní Lukáš Manhart nejen v Praze 3, ale i v osmé nebo sedmé městské části. Ten připomíná, že tyto případy řeší policie, jedná se totiž o trestný čin, za který hrozí provozovat­elům vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia