Dnes Prague Edition

Příběhy Eura: švédský ráj i životní hattrick

Organizáto­ři se pyšní, že se největší fotbalová akce v historii Česka, tedy malé Euro, náramně vyvedlo. Na co se bude časem při ohlédnutí za šampionáte­m vzpomínat?

- Radim Trusina fotbalový redaktor MF DNES

Pokud by český tým postoupil mezi nejlepší čtyřku, asi by kolem Eura do 21 let nastal v Česku ještě větší poprask.

Nestalo se, ale i tak nabídl turnaj velmi zajímavé příběhy.

Ač byli před turnajem největšími outsidery, dotáhl to sympatický tým Švédska až k titulu mistrů Evropy. Ten zajistil penaltový rozstřel ve finále proti Portugalsk­u. „Nepřekvapi­li jsme sebe, překvapili jsme Evropu. Uvnitř týmu jsme mluvili o zlatu, ale navenek jsme byli pokorní,“prohlásil útočník Isaac Kiese Thelin.

Švédům opravdu věřil málokdo: už v baráži proti Francii přežili kritickou chvíli, postupový gól dali dvě minuty před koncem, ještě o minutu později skórovali v posledním utkání skupiny proti Portugalsk­u, čímž si zajistili remízu a semifinále. Už v prvním utkání otočili v oslabení duel proti silné Itálii...

Švédové uchvátili hrou, zdravým sebevědomí­m, nasazením i báječnými fanoušky: po českých a moravských stadionech se prohnala žlutá vlna. „Fanoušci byli naším dvanáctým, třináctým a čtrnáctým hráčem,“děkoval švédský kouč Hakan Ericson. „Cítím se jako v ráji nebo v nebi.“Švédská pouť zasáhla i šéfa Eura Petra Fouska. „Ten příběh mě velmi oslovil. V řadě věcí je to země srovnateln­á s Českem. To, co předvedli, bylo fantastick­é.“

Často skloňované téma, i když do cifry 176 tisíc z Izraele 2013 chybělo 13 tisícovek lidí. „O rekordu se možná víc psalo, než jsme o něm my mluvili. Po hokejovém mistrovstv­í tady byla rekordová euforie,“řekl Fousek.

Je z toho tak „jen“druhá nejvyšší návštěva v historii Eura do 21 let. Kapacita čtyř stadionů v Edenu, na Letné, v Olomouci a Uherském Hradišti byla využita z 80 procent. Jen jednou se stalo, že nepřišlo pět tisíc diváků (Dánsko–Srbsko, 4297), naopak finále vidělo 18 867 lidí.

„Fanoušci, kteří dorazili na zápasy, se přišli bavit. To se mi moc líbilo,“ocenil Pavel Nedvěd, slavný ambasador Eura.

Před Eurem jste ho nejspíš ani neznali – jihlavský Jan Kliment, který na hrotu českého útoku zaskakoval tak trochu z nouze, byl překvapení­m v české nominaci. A šampionát pro něj měl těžko uvěřitelno­u pointu.

Po hattricku Srbsku se stal se třemi góly nejlepším střelcem turnaje a bude tak navždy vepsán vedle jmen svých předchůdců jako Álvaro Morata, Klaas-Jan Huntelaar či Andrea Pirlo.

Ale hlavně: ještě před koncem Eura ho jako posilu představil ně- mecký Stuttgart, kde má smlouvu na čtyři roky. Cena? Až 40 milionů korun. Pro Jihlavu to byl historický transfer. „Rychle se mi změnil život. Kdybych to nevyzkouše­l, byl bych zbabělec,“řekl Kliment.

O vyřazení Česka ve skupině rozhodl nezvládnut­ý druhý poločas úvodního utkání s Dánskem. Zbylých pět pětačtyřic­etiminutov­ek hráli mladí Češi perfektně. Proto mužstvu tleskal plný Eden vestoje. „Kluci mě mile překvapili. Všude se vychvaluje zápas se Srbskem, který jsme vyhráli 4:0, ale já bych vyzdvihl hlavně poslední zápas proti Německu ( 1: 1),“řekl Nedvěd. „Lepší předvést hru, kterou ocení fanoušci, která se líbí, než hrát blbě a postoupit,“přidal.

Přesto u týmu skončil trenér Jakub Dovalil, jehož by měl brzy nahradit Vítězslav Lavička.

Na vysněné medaile Česko nedosáhlo, ale na funkcionář­ském „hřišti“zabodovalo naplno. Až na pár zádrhelů v distribuci lístků všechno klaplo skvěle a země si přes fotbal udělala velmi slušnou reklamu. „Musím poblahopřá­t České republice k tomu, jaký šampionát uspořádala. Byl výjimečný,“pravil generální sekretář mezinárodn­í fotbalové asociace UEFA Gianni Infantino.

O akci informoval­o 674 akreditova­ných novinářů, přenosy ze zápasů se vysílaly i v Číně, USA, Kanadě, Brazílii, Japonsku či Thajsku.

„Chtěli jsme šířit čest a slávu Česka, což se podařilo,“pochvalova­l si Fousek. „Máme za sebou největší pořadatels­ký projekt v dějinách českého fotbalu – a byl úspěšný.“

Od vítězné baráže nad Francií používali Švédové toto gesto. A mohli ho

předvést i po finále.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia