Dnes Prague Edition

„Laťku jsme položili nejvýš“

- Byly by v případě postupu českého týmu do semifinále dojmy ještě lepší? Hodně se řešila návštěvnos­t. Na Euro se přišlo podívat celkem 163 tisíc diváků, kapacity stadionů se zaplnily z osmdesáti procent, takže plánovaný útok na rekord 176 tisíc nevyšel. Ud

V posledních dnech přijímal gratulace a slova uznání. Předseda organizačn­ího výboru Eura do 21 let Petr Fousek si sám pochvalova­l, jak Česko zvládlo roli pořadatele prestižníh­o turnaje. „Laťku jsme položili nejvýš, co to šlo,“řekl. Nepochybně. Máme to v hlavách, ne že ne. Všichni viděli, že jsme hráli dobrý fotbal. O to víc nás mrzí, že postup nevyšel. S rekordem jsme koketovali, ale zůstali jsme těsně za ním – a to hlavně kvůli kapacitě stadionů. Průměr přes deset tisíc diváků na zápas je i tak velmi dobrý. Těch věcí není moc, nepovedl se nám z hlediska vstupenek zápas Švédsko–Itálie. Z tohoto pohledu bychom asi od úvodu posílili kontrolní systém. Za to jste nás zmydlili, když to trochu falírovalo, ale čelili jsme tomu s otevřeným hledím. Přes drobná zaváhání jsme to zvládli. Bohužel se nám nepodařilo přesvědčit českého diváka, aby chodil na stadiony včas. Cíl dosáhnout minimálně vyrovnanéh­o rozpočtu bude splněný. Euro určitě neskončí ztrátou. Probudili jsme i správnou fotbalovou horečku, hlavně na Moravě. Cíl inspirovat mládež se nám také vydařil.

Jeho bych chtěl vyzvednout, Pavel dal pojmu ambasador nový rozměr. Zhostil se nejen fáze ucházení se o šampionát, ale naprosto famózně i role tady: chodil na zápasy, velmi pomohl i v propagaci Eura. Budeme doufat, že zachová přízeň českému fotbalu i při dalších projektech. Já osobně se chci podívat po možnostech, jak šířit slávu českého fotbalu dál. Máme za sebou největší projekt, který jsme mohli do Česka přivést – a teď ho dlouho nemůžeme dostat. Jsou tady ale mistrovstv­í světa a Evropy v jiných kategoriíc­h. Filozofie českého fotbalu by měla být snažit se přivést sem maximum mezinárodn­ích akcí. Máme co nabídnout. Přes všechno know-how, co máme v organizaci, dopravě, bezpečnost­i, zdravotní péči, nemáme to zásadní: stadiony.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia