Dnes Prague Edition

Nezaměstna­ný! Jen včera. Dnes už je na misi Arsenal

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES Když Abramovič drží slovo Paříž? Díky, ozval se Arsenal Co by naštvalo Mourinha? Kdo bude vyrábět helmu?

Kolem něho se na ostrém poledním slunci všichni potili a mokré fleky jim prosvítaly skrz vyžehlené košile, jen on pobíhal z místa na místo docela bez problémů. Přitom měl v zahradní restauraci Nebozízek pod pražským Petřínem zdaleka nejvíc povinností.

Petr Čech musel v tričku Arsenalu na přeskáčku vysvětlova­t, proč vyměnil Chelsea a upsal se na čtyři roky londýnském­u rivalovi. Pravda, čtyři roky nikdo oficiálně nepřiznal, neb je to součástí obchodního tajemství. Ovšem angličtí novináři, kvůli jejichž příletu se tisková konference narychlo posouvala o půl hodiny, mají ve slavných klubech dostatečně důvěrné zdroje.

Ptáte-li se na peníze, tak by do Chelsea mělo přiletět 11 milionů liber a česká fotbalová ikona by si taky neměla pohoršit: podle zákulisníc­h informací si vydělá 120 tisíc liber týdně, což dělá téměř miliardu korun za čtyři roky. Po zdanění.

Třiatřicet­iletý brankář nadále patří k nejžhavějš­ímu zboží.

Mimochodem, včerejšek prožil Petr Čech nejen ve spěchu, ale taky jako nezaměstna­ný. Kontrakt s Arsenalem platí až ode dneška, tedy od 2. července.

„Nikdy jsem si nemyslel, že budu z Chelsea odcházet, ale jestli jsem měl začít novou kapitolu, dělám to ve správný čas. Byl jsem totiž daleko od chvíle, kdy by mě těšilo, že sedím mezi náhradníky. Minulá sezona mě utvrdila v přesvědčen­í, že mám na to, abych hrál. Cítím se čerstvě. Jako už dlouho ne,“prohlásil Čech a za ním se v horkém oparu vypínal Pražský hrad. Koho by bavilo dělat v Chelsea další sezonu náhradníka mladému Belgičanu Courtoisov­i? Jenže kdyby záleželo jen na kouči Mourinhovi, Čech by měl pro letošní léto utrum. Ani Arsenal do poslední chvíle nevěřil, že se obchod podaří.

Nakonec se ukázalo, že Roman Abramovič, ruský majitel Chelsea, drží slovo. Slíbil Čechovi, že po letech věrných služeb může odejít.

„Ale asi mu u toho pukalo srdce,“líčil Čechův agent Viktor Kolář.

Čech měl na nový klub jediný nezbytný požadavek: být brankářsko­u jedničkou.

Zvažoval luxusní nabídku z Paříže, ale když se ozval Arsenal, měl jasno. Zůstane v Premier League, kterou považuje za nejlepší ligu světa. Zůstane v Londýně, kde si jeho rodina zvykla. Bude bojovat o trofeje, což vrchovatě naplňuje jeho ambice. „Trenér Wenger mi popsal projekt, který v Arsenalu rozjíždějí. Jsem rád, že budu jeho součástí. Je to výzva,“říká. Nemusíte dlouho přemýšlet, co v projektu svítí velkými písmeny: TITUL.

Legendární klub nevyhrál anglickou ligu od roku 2004, jen Čech to od té doby zvládl s Chelsea čtyřikrát. „V minulé sezoně byl Arsenal skvělý ale něco málo mu chybělo, aby přeskočil poslední překážku. Rád bych přispěl k tomu, aby se to příště povedlo.“

Než začal Čech dvě hodiny v kuse odpovídat na přímém slunci, pípla mu esemeska od bývalého kouče Mourinha, který Čechovi popřál hodně štěstí. Jenže pokud si štěstí českého brankáře opravdu najde, bude právě Mourinho tím zklamaným.

Už 2. srpna příběh Arsenal versus Chelsea vypukne. Vítěz Anglického poháru a vítěz Premier League se poperou o anglický Superpohár. „Aspoň to budu mít rychle za sebou a už se mě nikdo nebude ptát, co nastane, až Chelsea potkám.“ Minulý týden byl Čech v sídle Arsenalu, promluvil si s trenérem Wengerem, prošel lékařskými testy a na Emirates Stadium požádal o jeden ze skyboxů, na který má každý z hráčů právo. O víkendu si odpočinul ve Španělsku, včera se představil na úpatí Petřínskýc­h sadů, dnes otevře svou tradiční fotbalovou školu a příští týden už se bude znovu hlásit v Londýně. Jen na úplně jiné adrese než posledních 11 let.

Už zbývá jen vyřešit, jestli firma Puma, která Arsenal sponzoruje, bude Čechovi kromě sportovníh­o oblečení vyrábět i helmu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia