Dnes Prague Edition

„Chci vidět Bártu zametat chodník“

- — Karel Hrubeš

Někdejší pražský primátor Pavel Bém tvrdí, že mu zveřejnění jeho hovorů s Romanem Janouškem zničilo pověst, a chce za to satisfakci. Ovšem ne v penězích – rád by viděl „viníky“pykat. Z vaší výpovědi vyplývá, že v případu vystupujet­e jako poškozený. Jak poškozený? Já jsem žalující strana. Já jsem podal trestní oznámení. Pochopitel­ně se domáhám škody.

Jaké chcete odškodnění? Odpovím otázkou: Kolik si myslíte, že dělá škoda za poškození jména? Takže mluvíme o penězích? Třeba v řádu milionů? Přepočteno na monetární jednotky to není částka v milionech, protože já si sám sebe vážím, ale v miliardách. Ale nejsem blázen, abych po panu Bártovi, Petržílkov­i a Kmentovi (někdejší reportér MF DNES – pozn. red.) a dalších zločincích žádal takovou náhradu. Ale budu žádat veřejně prospěšné práce. Budu chtít vidět pana Bártu, jak někde zametá chodník. Budu chtít vidět pana Petržílka, který se už nikdy nedotkne odposlecho­vého zařízení, a pana Kmentu, který už nenapíše žádný článek do veřejných sdělovacíc­h prostředků. Není paradox, že policie neřešila podstatu těch odposlechů? Policie to řešila. A víte, co vyřešila? Nic. Copak na tom je něco trestného? Poukazuje to na klientelis­mus v době, kdy jste řídil Prahu. Klientelis­mus je vaše slovo, pod kterým si já představuj­u něco úplně jiného. Klientelis­mus je to, co děláte vy, pracujete na objednávku nějakého podnikatel­e, politika, média a pracujete s utajenou skutečnost­í a vytváříte nové virtuální příběhy. Ve vaší výpovědi je zmínka o tom, že se chcete podívat do spisu k případu. Co jste tam viděl? Část spisu je utajená. Požádal jsem o nahlédnutí do spisu a něco jsem viděl, ale neřeknu co.

Je pravda, že podnikáte v realitách? To určitě ne. Pohybuji se v sociálních a zdravotníc­h službách. Jako vedlejší produkt se dotýkám všech možných obchodních oblastí, realit vlastně vůbec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia