Dnes Prague Edition

Imigranti, turisté, umělci, cizinci, vše je to jedna verbež

- Glosa Luděk Navara

Jedenáct umělců ze západoafri­ckého Beninu muselo na policii v Uherském Hradišti vysvětlova­t, že opravdu nejsou nelegální imigranti, ale naopak pozvaní tanečníci, kteří přijeli potěšit a pobavit české diváky na Mezinárodn­í folklorní festival ve Strážnici.

Vyšli do ulic a zapomněli si prý doma (na hotelu) pasy.

Navíc prý postávali u kašny a posedávali na lavičkách.

To si v naší krásné zemi dovolili opravdu hodně.

Ten úsměvný incident však možná názorně ukazuje, jakou paniku vyvolává současná uprchlická vlna, ne že by nebylo na místě být dobře připraven a zasahovat s rozmyslem tam, kde je potřeba. Ale strach obecně není dobrý rádce. Zatemní rozum a ovládne naše činy.

Incident, v němž se do centra pozornosti policie a pak ještě následně cizinecké policie dostane někdo jen proto, že vypadá (chová se) jinak, tak trochu odkazuje na dobu před třiceti lety. Tehdy by muži v neforemnýc­h zelených uniformách zasáhli nejspíš podobně. Asi podle hesla: „Imigranti, turisté, umělci, cizinci, všechno jedna verbež.“

Zaměřovat se na každého, kdo má jinou barvu kůže či se jinak chová, může být ovšem nebezpečně­jší, než se na první pohled zdá. Tak nějak si totiž kdysi svými prvními krůčky kolíkovaly začínající totalitní režimy své možnosti. A ty se bohužel pak ukázaly jako opravdu netušené.

Naštěstí v tomto případě si můžeme být jisti, že návrat totality nehrozí, ovšem panika a strach možná ano. Není nad to být uvážlivý, i když kolem sebe vidíme zmatek. Nebo možná právě proto.

Nejhorší totiž je, když strach z jednoho nebezpečí přivolá nebezpečí další.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia