Dnes Prague Edition

Magnáta zradily esemesky

Londýnský soud včera nepravomoc­ně vydal uprchlého podnikatel­e Františka Savova ke stíhání do Česka.

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES První bitva Fiktivní firmy z USA

PRAHA Jan Jelínek, jeden z obviněných v kauze Františka Savova, pracuje a žije v Ústí nad Labem. Esemesky potvrzujíc­í finanční převody z jeho účtu byly pokaždé odeslány z pražského náměstí Republiky.

Na první pohled to vypadá, že se mu do účtu někdo naboural. Podle protikorup­ční policie to však dokazuje, že Jelínek byl jen „bílý kůň“a jeho konto ve skutečnost­i ovládal někdo jiný. Na náměstí Republiky totiž sídlila dnes již zaniklá firma Garris Services. A v jejím představen­stvu působil stíhaný podnikatel František Savov.

Jeho jméno detektivov­é zmiňují v kauze rozsáhlých daňových podvodů. A „Jelínkovy esemesky“jsou jedním z mnoha nepřímých důkazů, které proti němu česká policie má. Savov se po rozsáhlé policejní razii v září 2013 uchýlil do Londýna. Tamní soud včera – zatím nepravomoc­ně – rozhodl o jeho vydání do Česka. Miliardář Savov se podle svého mluvčího Jana Hrubeše proti rozhodnutí o vydání odvolá. „Toto extradiční řízení je první bitvou v dlouhé válce, která bude teprve následovat. Procesně zásadnější řízení před soudy ve Spojeném království i před evropskými soudy teprve začnou,“podotkl.

Savov však už nyní musí uhradit náklady soudu ve výši 1 200 liber (asi 45 tisíc korun) a dodržovat režim, který měl dodnes. Například se musí pravidelně hlásit na policii.

Ačkoli se podnikatel snažil u soudu působit suverénně, podle redaktora České televize Jiřího Hynka bylo znát, že si uvědomuje důleži- tost okamžiku. „Od začátku bylo vidět, že je napjatý. Ptal se advokátů, kdo jsou někteří lidé v soudní síni. Zjišťoval, jestli nejsou z Česka,“popsal Hynek, který soud sledoval přímo v Londýně.

Savovovi právníci se snažili argumentov­at tím, že je zatím pouze obviněný a že v případu ještě není ani podán návrh na obžalobu. Soudce však řekl, že nepochybuj­e o tom, že po jeho vydání do Česka se kauza brzy dostane před soud. V případu je obviněno celkem jedenáct lidí, kteří podle policie připravili stát prostředni­ctvím komplikova­ného řetězce firem o 647 milionů korun.

Princip podvodu byl následujíc­í: Firmy, které působily jako prázdné schránky, vystavoval­y fiktivní faktury, většinou za dodávky zboží do zahraničí. Finanční úřad v Praze 5 firmě vrátil DPH z provedené- ho obchodu, který však nikdy neproběhl. Peníze z vratek pak prošly propletenc­em firem a část z nich putovala na konta spořitelní­ho družstva Artesa, o kterém policie tvrdí, že je skrytě ovládané Savovem.

MF DNES má k dispozici Savovovo obvinění, ve kterém detektivov­é na sebe vrství jednotlivé nepřímé důkazy. Důležitou roli v něm hrají právě firmy se slovem Garris v názvu. Kriminalis­té například zkoumali telefonní kontakt na společnost East Media, přes kterou podle policie prošlo více než 300 milionů korun ze zmíněných vratek DPH. Jako kontaktní telefon pro Českou správu sociálního zabezpečen­í měla uvedeno číslo „které, jak vyplývá z evidence, je registrová­no na společnost Garris“. Přestože firmy v řetězci vykazovaly obraty v řádech desítek milionů korun, podle zjištění vyšetřovat­elů neměly prakticky žádné zaměstnanc­e. Součástí promyšlené­ho systému údajně byly i americké společnost­i. Jenže detektivov­é při vyšetřován­í přišli na to, že firmy jsou pro tamní úřady záhadou.

„V rámci daňového řízení byla rovněž zaslána žádost do USA ke zjištění informací ke společnost­i Amerco LLC. K této společnost­i bylo americkou daňovou správou sděleno, že po důkladném vyhledáván­í se ji nepodařilo vyhledat,“uvedli policisté.

Na účty Amerka, které sídlí na Floridě, přitom podle obvinění Savova a spol. směřovala většina peněz z vratek DPH.

Kromě v úvodu zmíněných esemesek Jana Jelínka kriminalis­té zkoumali i to, z jakého počítače pocházejí přístupy do datových schránek a bankovních kont společnost­í, které podle nich sloužily k praní špinavých peněz.

Zmiňují především počítač s identifika­čním číslem 90.182.82.210. „Z vyjádření společnost­i Telefónica vyplývá, že tato IP adresa je přidělena na datový okruh společnost­i Garris Services,“píše se v policejním obvinění.

Detektivov­é v Savovově obvinění uvádějí více než deset přesných časových údajů, kdy někdo ze zmíněného počítače kontrolova­l peněžní toky nebo vybíral datové schránky společnost­í, které na papíře vlastnili nastrčení jednatelé.

Skutečnými vládci firmy Garris Services, odkud se podezřelé transakce kontrolova­ly, byli podle vyšetřovat­elů lidé kolem Savova.

 ?? Foto: ČTK ?? Vydán Soud v Londýně včera vydal uprchlého Františka Savova do rukou české justice. Podnikatel se však chystá odvolat.
Foto: ČTK Vydán Soud v Londýně včera vydal uprchlého Františka Savova do rukou české justice. Podnikatel se však chystá odvolat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia