Dnes Prague Edition

Vyfotil noční oblohu. Podle NASA nejlépe na světě

- Pavel Švec redaktor MF DNES

CHRUDIM Za rok vyfotí Petr Horálek desítky tisíc snímků vesmíru. Nyní zaujal astronomy z americké kosmické agentury NASA. Jeho fotografie – pořízené od hladiny Sečské přehrady – se stala nejzajímav­ějším snímkem z celého světa za 1. červenec. NASA totiž každý den vybírá vždy jednu fotografii noční oblohy, pořízenou kdekoliv na planetě.

Unikátní je, že za celých dvacet let, co agentura tuto soutěž pořádá, je to teprve třetí snímek pořízený v Česku. Posledním „českým“vítězem je fotografie stará patnáct let.

„Vždy kolem slunovratu nastává období takzvaných nočních svítících oblak. Byl jsem zrovna na cha- tě u Sečské přehrady, tak jsem večer 28. června přesvědčil sestru Kateřinu a šli jsme tento úkaz sledovat. Těsně před jedenáctou jsem vítězný snímek pořídil,“říká vystudovan­ý astrofyzik Horálek.

Panoramati­cká fotografie je složená jako puzzle ze čtyř snímků a zachycuje i dvojici jasně zářících planet – Jupiter a Venuši.

„Je prestiž zvítězit, ačkoliv z toho neplynou žádné benefity,“říká Horálek, který už jednou v té samé soutěži bodoval. Bylo to skoro před rokem, ale to fotografov­al hvězdy nad Novým Zélandem.

Cesta na konec světa

Na druhou stranu zeměkoule odjel na dvanáct měsíců. Přes den se živil sběrem ovoce a v noci fotil. „Jel jsem tam, abych si splnil sen – po- řádně si užít jižní oblohu. Tu v Česku nevidíme, protože nevyjde nad obzor. Skryty nám tak zůstávají opravdové skvosty – třeba nádherné úseky Mléčné dráhy,“popisuje.

Nejkrásněj­ší noční pohled vzhůru v životě však podle svých slov zažil ještě o kus dál na východ – na Cookových ostrovech ležících hluboko v Tichém oceánu.

„Tam není žádné světelné znečištění od velkých zářících měst. Udělal jsem třeba krásný snímek, který matematick­ý počítačový program složil z 2,5 tisíce jednotlivý­ch obrázků,“dodává Horálek.

Venuši a Jupitera v této unikátní poloze lze pozorovat nad Českem ještě přibližně dva týdny. Svítící oblaka pak nad severním obzorem až do konce července. Vidět je lze za soumraku či při rozbřesku.

 ?? Foto: Petr Horálek ?? Vítězný snímek Jupiter, Venuše a noční svítící mraky nad nádrží Seč zaujaly astronomic­ký svět.
Foto: Petr Horálek Vítězný snímek Jupiter, Venuše a noční svítící mraky nad nádrží Seč zaujaly astronomic­ký svět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia