Dnes Prague Edition

Tajemný hrad Krakovec

Na začátku 15. století nebylo v zemích Koruny české luxusnější bydlení. Možná i proto Jan Hus na Krakovci krátce žil a vydal se odtud na poslední cestu.

- Pavel Švec reportér MF DNES I mistr Jan tudy chodíval Mocný pán s kontakty na císaře Poslední cesta na hranici

Sice je chladný podzim, ale ve všech sedmadvace­ti hradních komnatách je díky nevídaně promyšlené­mu systému vytápění příjemných 22 stupňů. Jaký rozdíl proti ostatním středověký­m hradům, kde jsou kolikrát rádi za teplotu o deset stupňů nižší. Pravda, Krakovec nedaleko Rakovníka ani klasickým hradem není. Jde spíše o zámeckou architektu­ru bez výraznější­ho obranného systému, která o dvě tři století předběhla dobu.

V zemích Koruny české je to na začátku 15. století zřejmě nejluxusně­jší bydlení. Vzdušné gotické sídlo oproti robustním a temným šlech- tickým hradům. Výstavní Krakovec postavila dvorská huť krále Václava IV., která navázala na slovutného Petra Parléře, autora katedrály na Pražském hradě.

Majitel Krakovce, mocný pán Jindřich Lefl z Lažan, a jeho zhruba patnáct urozených přátel míří po dřevěné kryté pavlači do hradní kaple. To je nejskvostn­ější místnost na Krakovci – duchovní srdce hradu. Teď v říjnu 1414 snad ještě více než kdy jindy.

Zrovna tu přebývá, z Prahy církevní klatbou vypuzený, mistr Jan Hus a káže o pravdě Boží. Právě tady česky hodně psává, aby český duch a řeči nehynuly. Třeba své Knížky proti knězi kuchmistro­vi, v nichž jadrně dokazuje, že i nejhorší člověk je lepší než ďábel. Důmyslně zaklenutou kapli zdobí arkýř sloužící jako presbytář, jedno křížové okno a devět nástěnných maleb. Osm znázorňuje výjevy ze života Ježíše Krista a Marie, ta zbylá usmrcení svatého Václava. Gotika je hodně barevná a zdobná. Ještě za pět století tu lidé artefakty maleb naleznou. Pak se propadne strop a vše rychle zmizí v prachu.

Do kaple – v půdorysu lichoběžní­ku se stranami o šesti metrech – jsou tři vstupy: jeden z pavlače, druhý z východního a třetí z jižního křídla hradu. Duchovní má vstup vlastní. Je uzoučký skrze tlustou stěnu s šesti kamennými schody. Nejdříve vejde do sakristie, až pak do kaple. I mistr Jan tudy vstupuje...

„Skvostný hrad ve stylu gotického manýrismu si postavil Jíra z Roztok na konci 14. století. Dispozičně i technickým řešením to byla stavba, která mohla směle konkurovat podobným sídlům ze 16. a 17. století. Je sice malý, ale je v něm úplně všechno, co lidé tehdy ve stavitelst­ví znali a uměli. Jírovi se z Krakovce, který láskyplně nazýval Chalúpkou, nechtělo, když ho prodával,“vypráví kastelán Jiří Sobek. Hus si Krakovec vybral jako azyl. Přešel sem z Kozího hrádku po smrti jeho majitele a svého ochránce Jana z Ústí. Zvolil Krakovec možná právě i pro jeho pohodlné bydlení.

Spíše to však bylo proto, že člen královské rady a hejtman ve Vratislavi a Náchodě Jindřich Lefl byl Husovi prostřední­kem s císařem Svaté říše římské a pozdějším českým králem Zikmundem Lucembursk­ým. Byl tak přímo u zdroje informací.

„Navíc Krakovec byl poměrně blízko Prahy. Sedmdesáti­kilometrov­ou cestu bylo možné s povozem ujet za necelé dva dny,“podotýká Sobek.

Okolí Krakovce bylo před šesti sty lety málo zabydlené. Pár stavení, jinak pole. Stejnojmen­ná vesnice oddělená od hradu, stojícího na menším ostrohu, příkopem s padacím mostem, tehdy ještě nestála.

Hrádek je dnes už jen malebnou zříceninou. V roce 1783 částečně vyhořel a poslední majitel se odstěhoval. Pak už se do starobyléh­o zdiva zakousl čas a chalupníci z širého okolí. „Až do okruhu třiceti kilometrů lze v chalupách nalézt některé z opracovaný­ch kamenů z Krakovce,“upozorňuje kastelán.

Obvodové stěny západního křídla dávají tušit, jak hrádek před více než půl tisíciletí­m vypadal. Naproti, přes malé intimní nádvoří dnes porostlé travou, stála úplně stejná budova. Jenže prý byla ve špatném stavu a hrozilo, že se sesune do rokle. Proto ji v roce 1883 rozmetala dynamitová nálož a materiál byl použit na stavbu nedalekého lihovaru. Hus tu pobyl krátce. Nicméně podle popisu z 19. století z Krakovce vyjížděl do okolních vsí a městeček kázat. Napadal pokrytectv­í, lakotu, prostopášn­ost i svatokupec­tví. Ovšem projevoval se i jako láskyplný pastýř duší... „a kudyž se kolvěk obrátil, tam po něm lidé v zástupích šli a jeli a na vozích se všech stran k němu vezli“.

Mistr Jan se odtud 11. října 1414 vydal na svou poslední cestu, do Kostnice, kde ho církevní koncil prohlásil za kacíře a 6. července 1415 byl upálen. „Na Krakovec ještě Leflovi posílá vděčný vzkaz z kostnickéh­o žaláře: Pane Henrichu Lefle, buď dobře živ s svú manželkú a děkujiť z dobrodějst­vie, Bóh buď tvá odplata,“dodává kastelán, sám teolog.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia