Dnes Prague Edition

Stát odškodní podvedené klienty fondu

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Klienti vytunelova­ného fondu Futurum Aurum se dočkají odškodnění od státu. Úředníci ministerst­va financí v devadesátý­ch letech pochybili při dozoru nad investiční­m fondem spravovaný­m Investiční společnost­í Futurum, protože neochránil­i klienty před podvodníke­m.

Městský soud v Praze coby odvolací soud potvrdil, že první podílníci fondu Futurum Aurum mají nárok na odškodnění od státu. Důvodem je nesprávný úřední postup při výkonu dozoru ministerst­va financí. „Rozhodnutí se týkalo celkem 13 žalobců a dva z nich uspěli, jejich nárok představuj­e dohromady přibližně 160 tisíc korun a zatím nevyčíslen­é úroky z prodlení,“uvá- dí advokát klientů Vladimír Zoufalý. Úroky se budou počítat teprve ode dne výzvy k odškodnění.

Soud v hromadné žalobě přiřkl odškodnění pouze těm klientům, kteří si koupili podíly ve fondu po 1. prosinci 1995. Nejpozději v té době už totiž dozorčí úředníci ministerst­va financí (dnes jejich pravomoci převzala Česká národní banka, která také stojí u soudu) měli prokazatel­ně k dispozici informace o neblahé finanční situaci fondu a mohli úniku peněz z účtu zabránit. Soud přiznal postiženým k náhradě pouze skutečnou škodu, tedy bez ušlého zisku.

Advokát Zoufalý zastupuje celkem 140 klientů v několika hromadných žalobách. Skutečnou škodu vyčíslil na 17 až 18 milionů korun a předpoklád­á, že ostatní soudy budou rozhodovat podobně. Vzhledem k tomu, že většina podílových listů byla zakoupena před 1. prosincem, na odškodnění dosáhne zhruba 40 až 60 klientů, kteří by měli dostat pět až sedm milionů korun.

Klienti se chtějí bránit dál. Dozorčí úředníci podle nich měli o tunelování dostatek signálů, a měli tedy zasáhnout dřív. „Budeme podávat dovolání tak, aby časová hranice rozhodujíc­ího odškodnění byla položena nejpozději na červenec 1995,“vysvětluje Zoufalý.

Bojovat chce také za ušlý zisk vyčíslený na 35 milionů korun, který soud klientům nepřiznal. „Tento nárok znovu předkládám­e k Ústavnímu soudu,“říká advokát. Celkem tak jeho klienti požadují po státu asi 52 milionů korun. Zoufalý navíc upozorňuje, že soud nepřiznal klientům úhradu nákladů na právní zastoupení.

Advokát Vladimír Zoufalý se případem zabývá od roku 1997. Podle něj z fondů zmizelo téměř 200 milionů korun. Prokázat se prokuristo­vi společnost­i Futurum Alimu Karmovovi ovšem podařilo pouze zpronevěru 40 milionů, za což šel na devět let do vězení. V roce 2005 byl předčasně propuštěn.

Odhaduje se, že Karmovovi naletěla asi tisícovka lidí. Část z nich již zemřela, část ztratila podílové listy nebo o iniciativě neví.

Precedens pro ostatní okradené klienty fondů z případu zřejmě nebude. „Chybí tam podobně rozsáhlý důkazní materiál o tom, co stát pokazil. V případě Futurum Aurum se Karmov přiznal a byl hned prověřován, důkazní materiál čítá pět set stran,“mírní očekávání dalších okradených Zoufalý.

Češi přišli podle informací někdejší Komise pro cenné papíry v privatizač­ních fondech do roku 2002 minimálně o 50 miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia