Dnes Prague Edition

Lokomotivy z Třebové míří přes Finsko na Západ

CZ Loko roste díky menším zakázkám. Výrobce lokomotiv modernizuj­e ruské vlaky a proniká do Pobaltí a do Finska.

- Jan Sůra redaktor MF DNES Ruští čmeláci přišli vhod Tolik jich nešrotujte

Pro železniční fanoušky je průchod továrnou CZ Loko lepší než vláčky pod vánočním stromečkem. Tolik různých rozebranýc­h lokomotiv se v Česku jen tak nevidí. Každý stroj, který sem přijede na generální opravu, nejprve putuje do myčky. Poté jej rozloží na tisíce dílů, z nichž některé vymění, a za pár týdnů složí zpět. Ročně takto projdou hlavním závodem firmy CZ Loko v České Třebové desítky lokomotiv.

CZ Loko kolejová vozidla opravuje, modernizuj­e, pronajímá i vyrábí. Chybělo ale málo a firma nepřežila přelom tisíciletí. Když v roce 1999 do firmy vstupoval dnešní šéf představen­stva Josef Bárta, jen krůček ji dělil od krachu. Byla tehdy plně závislá na státních Českých drahách, hlavní zákazník ale nic neobjednáv­al.

Záchranu přinesl obrat do zahraničí. České dráhy dnes mají na tržbách CZ Loko podíl jen pár procent. „Mrzí nás, že dva tuzemští státní dopravci (České dráhy a nákladní ČD Cargo – pozn. red.) prakticky nic nedělají, protože z hlediska referencí by to pro nás bylo dobře. Naučili jsme se s tím ale žít,“uvádí Bárta.

Letos firma představil­a nový stroj Effishunte­r, díky němuž získala už i velkou zakázku na provoz vlečky v ostravském areálu koncernu ArcelorMit­tal. Kontrakt v řádu stovek milionů korun na 10 let podle Bárty ukazuje nový trend mezi zákazníky. „Neobjednáv­ají si jen lokomotivy, ale službu. My jim garantujem­e, že budou mít čím náklad vozit, a jim je v podstatě jedno čím,“říká.

Sám Bárta dnes v CZ Loko drží většinový podíl. Menší část vlastní německá firma Zeppelin, která je plně v majetku města Friedrichs­hafen. Je ale pravda, že v době krize to byly právě zakázky od Českých drah, co firmě pomohlo těžké roky přežít. V roce 2008 CZ Loko podepsalo zakázku na modernizac­i několika desítek strojů přezdívaný­ch „brejlovec“. Během krize pak obrat firmy vystoupal až na dvě miliardy korun a na této hranici se drží dodnes. Větší zakázky od státního dopravce ale od té doby nepřišly.

Po výpadku hlavního zákazníka muselo CZ Loko hledat nové obchody. Pomohl fakt, že někdejší ČKD vyvezlo do zemí bývalého Sovětského svazu tisíce lokomotiv, jež potřeboval­y komplexní modernizac­i. Šestinápra­vové lokomotivy zvané „čmelák“zajistily firmě z České Třebové zakázky za stamiliony korun.

CZ Loko považuje nadále Rusko za slibný trh, vozový park je tam přece jen velmi zastaralý. Navíc po zemích bývalého Sovětského svazu jezdí stále tisíce lokomotiv vyrobených v Česku, které v České Třebo- vé dobře znají. Největší zájem je nyní o zcela nové čtyřnáprav­ové lokomotivy řady 744, kterou CZ Loko vyvinulo a vyrábí. Jedná se o zájemce ze soukromé sféry.

Ruský trh však kvůli nízké ceně ropy a sankcím loni zamrzl. Na podzim minulého roku sice prezident Miloš Zeman básnil o tom, jak pro CZ Loko zajistil velkou zakázku u ruských železnic, ale skutečnost byla jiná. „O žádné takové zakázce tedy nevíme,“směje se Bárta. Podle něj se nicméně situace na rus- kém trhu začíná stabilizov­at. „Půl roku jsme neměli s Ruskem jediný obchod, teď začínáme znovu jednat,“prohlašuje. Firma CZ Loko těží mimo jiné z toho, že nové lokomotivy jsou drahé, takže se řadě dopravců vyplatí koupit starý stroj a kompletně ho modernizov­at. Někdy dojde i na změnu designu, díky čemuž oprášené lokomotivy vypadají úplně jako nové.

I proto zaměstnanc­i CZ Loko trpí, když vidí, kolik lokomotiv tam České dráhy a ČD Cargo šrotují. „Část z nich by se dala snadno opravit a jezdit s nimi dál, poptávka po nich existuje,“míní Bárta. Ostatně CZ Loko občas použité stroje nakupuje, v dílnách je jeho zaměstnanc­i dávají do pořádku a pak prodávají. Momentálně čeká na rekonstruk­ci 12 belgických elektrický­ch lokomotiv.

Současně s tím staví CZ Loko vlastní stroje. První lokomotivu vyprojekto­vala a vyrobila v roce 2003 a od té doby postupně nabídku strojů rozšiřuje. Jde přitom hlavně cestou menších lokomotiv pro obsluhu vleček nebo posunování.

„CZ Loko těží z toho, že nové lokomotivy jsou drahé, takže se dopravcům vyplatí starý stroj kompletně modernizov­at.“

Bárta považuje za přednost to, že firma je oproti velkým výrobcům železniční­ch strojů flexibilní. „Umíme malé série, to je naše výhoda,“uvádí. V České Třebové tak vznikají často lokomotivy v počtu jednotek kusů. Servisní stroje CZ Loko se nedávno objevily třeba v Turecku v novém tunelu pod Bosporem, podobné jezdí v pražském nebo varšavském metru.

Po loňské nejistotě kvůli Rusku se letos nálada v CZ Loko opět obrací k lepšímu. „Přelom roku byla ještě taková mlha a situace nebyla příliš dobrá, pak přišla naštěstí zakázka na modernizac­i drezín pro Správu železniční dopravní cesty,“vzpomíná Bárta, podle něhož letošní plán počítá opět s překročení­m dvoumiliar­dových tržeb.

Firmě se navíc daří získávat nové trhy. S velkou zakázkou na modernizac­i 28 lokomotiv pro lotyšské státní dráhy pronikla do Pobaltí, první kroky má za sebou i na finském trhu. Právě Finsko vidí Josef Bárta jako perspektiv­ní, protože by tamní reference mohly pootevřít CZ Loko cestu na západní trhy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia