Dnes Prague Edition

„Tunisko, tam pojedeme i my“: teroristé plánovali letní útoky

Masakr v hotelu Imperial Marhaba byl možná jen součástí velké ofenzivy, kterou džihádisté chystali po celém Tunisku.

- Milan Vodička redaktor MF DNES Strategie oddělit vládu od lidí

Po střelci, který samopalem povraždil téměř čtyřicet lidí na pláži v tuniském letovisku Soussa, měli vyrazit další.

A mělo to vypadat jako válka, před níž se není kam schovat.

Cíle byly rozloženy po celém Tunisku a měla jimi být místa, která si džihádisté spojují se Západem a kde se západní turisté mohou vy- skytovat: prodejny alkoholu, bary, restaurace, hlavní letiště poblíž Tunisu a jedno z nejoblíben­ějších prázdninov­ých míst země, ostrov Džerba.

Na seznamu byly také bezpečnost­ní síly, zřejmě aby se posílil dojem všeobecnéh­o chaosu a ohrožení.

Tuto informaci přinesl britský list The Independen­t, neopírá se však o žádný politický nebo policejní zdroj, nýbrž o „zkoumání sociálních sítí a internetov­ých diskusních fór napojených na Islámský stát, jež odhalilo širokou debatu o možných cílech útoků“.

Neuvádí ani žádné další konkrétní případy diskusí nebo návrhů, jež přitom padaly.

Tunisané byli již těsně po útoku z minulého pátku některými experty kritizován­i, že podcenili varování plynoucí z útoku na muzeum Bar- do v centru Tunisu, při němž v březnu džihádisté postříleli jednadvace­t osob. Podle nich politici nechtěli přiznat, že útok spáchali lidé napojení na Islámský stát, a přičítali ho skupině s volným poutem na al-Káidu. Důvod byl zřejmý: zatímco al-Káida páchá spíše jednotlivé izolované útoky, v případě Islámského státu lze počítat s tím, že jsou součástí „války“nebo aspoň pokusem o její zahájení.

Nyní to však vypadá, že Islámský stát hraje ve skutečnost­i mnohem větší hru, než byli Tunisané ochotni připustit. Tuniské úřady včera uvedly, že výcvik ve stejném táboře Islámského státu v Libyi absolvoval­i ve stejném turnusu jak třiadvacet­iletý střelec z hotelu Imperial Marhaba, tak aten- tátníci z muzea Bardo. Prošli jím i další dva či tři lidé, po nichž se nyní pátrá.

Tuniský ministr Lazhar Akrímí včera řekl, že policie ve vazbě vyšetřuje momentálně osm lidí, z toho jednu ženu. Původně bylo zatčeno dvanáct podezřelýc­h, ale čtyři byli propuštěni.

Dojem plánované širší ofenzivy proti Tunisku a západním turistům podporují rovněž dvě zprávy kolující v předjaří mezi přívrženci Islámského státu v zemi. Jedna oznamovala změnu taktiky, která se měla s příchodem turistické sezony „zaměřit na křižácké a židovské turisty a na média“.

„Byla celá řada varovných signálů o tom, že přijdou další útoky,“uvedl pro The Independen­t bezpečnost­ní analytik Sergio Altuna, jenž pracuje pro americký Global Securi- ty Institute a momentálně působí v Tunisku.

Například pár dnů před útokem na muzeum Bardo se na stránkách napojených na Islámský stát objevila parafráze na tuniský slogan z turistický­ch plakátů znějící „Tunisko, tam pojedeme i my“, jenže u něj byl maskovaný terorista se dvěma samopaly.

Problém je, že taková varování jsou policii k ničemu. I když zpětně vypadají zdánlivě významně, nedá se podle nich usuzovat nic, a kdyby bezpečnost­ní služby měly reagovat na každý tweet, brzy se zhroutí.

Ale právě to může být cílem džihádistů. „Součástí jejich strategie je vyprovokov­at vládu k policejním akcím,“řekl listu The Independen­t Altuna, „aby tak vznikl pocit brutality a nespravedl­nosti, který získává pro IS sympatie lidí a nové bojovníky.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia