Dnes Prague Edition

Co bude, až skončí důchody?

- Soňa Dorňáková-Stamu spolupraco­vnice MF DNES v Aténách Strach a ponížení

Velká část řeckých penzistů v lednových volbách hlasovala pro stranu Syriza. Její lídr a dnešní premiér Tsipras jim totiž slíbil zvýšení penzí. Ještě den před vyhlášením referenda ministři ujišťovali penzisty, že s vyplacením důchodů na konci měsíce není problém. Den poté banky zavřely a pro důchodce začalo martyrium.

„Pětačtyřic­et let jsem tvrdě pracovala v soukromém sektoru a teď mám veškeré úspory zablokovan­é v bance. To je ostuda,“říká pětasedmde­sátiletá paní Marie.

V pondělí vláda zjistila, že přibližně milion z dvou a půl milionu důchodců v zemi vůbec nemá platební karty, aby mohli činit alespoň omezené výběry. A tak následně rozhodla, že pro penzisty otevře tisíc poboček bank v celé zemi.

Jak ale zabránit chaosu? V úterý v noci vláda na poslední chvíli oznámila, že důchodci budou následně obsluhován­i podle abecedního pořádku. Tedy ve středu od A do I a v další dny ti ostatní. Jenže většina starých lidí nemá internet a nesedí do půlnoci u zpráv. Takže ve středu ráno se k bankám nahrnuli všichni zoufalí penzisté. Nastal chaos a nová třídenní odysea nekonečnýc­h dlouhých front před pobočkami s policejní kontrolou pořádku. Nakonec byl abecední pořádek zrušen a bankovní úředníci rozdávají vodu omdlévajíc­ím důchodcům… „To se ještě nestalo, abych si nemohl vyzvednout důchod, stojím tady hodinu, je to potupa,“stěžuje si pan Panajotis. „Nikdo nám neříká, co bude další týden, bojím se, že další peníze nedostanem­e, a co potom budeme jíst?“

Ministr zdravotnic­tví k problému poznamenal, že sice není příjemné dívat se na fronty penzistů před bankami, ale že za to nemůže Syriza. Banky nyní důchodcům vydávají platební karty, aby příští týden mohli vybírat přímo z bankomatů. „Budou ale v bankomatec­h příští týden eura?“obává se paní Lukia s platební kartou v ruce, kterou drží poprvé v životě…

Řečtí bankéři upozorňují, že v bankách je celkem kolem 500 milionů eur a každý den mizí z těchto zásob sto milionů…

V případě, že v nedělním referendu zvítězí ano pro nový, nesporně drastický program reforem, experti tvrdí, že Evropská centrální banka obnoví financován­í řeckých bank, které by postupně měly začít normálně fungovat. Potom by si řečtí penzisté mohli vybrat celý důchod. V případě, že vyhraje ne, vláda tvrdí, že začne s evropskými partnery znovu vyjednávat ze silnější pozice. Ekonomové však říkají, že ne znamená zavřené banky a také konec penzí pro důchodce na neurčito.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia