Dnes Prague Edition

Britským parlamente­m se prohánějí hlodavci a lišky

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

Westminste­rský palác sužují zdravotní neduhy stopadesát­iletého starce. Zhruba tolik let je ikonické budově britského parlamentu a její stav odpovídá jejímu věku.

Částečně se potápí do Temže, zatéká do ní skrze děravé střechy, drolí se jí zdi, útrobami se prohání hlodavci, a dokonce i lišky, zabydleli se v ní moli, ve skrytu číhá nebezpečí v podobě azbestu či zastaraléh­o elektrické­ho vedení.

Navíc se o čtyři desítky centimetrů naklání i její nejznámějš­í část: Alžbětina věž, známá spíše pod názvem jejího největšího zvonu Big Ben. Prý by mohla skončit jako šikmá věž v Pise. Byť existují i teorie, že věž se možná naklání od samotného počátku.

„Hlodavci jsou v paláci viděni pravidelně. Byla zřízena speciální telefonní linka, kde mají být hlášeni,“píše list The Times.

O problémech sídla britského parlamentu se ví už déle. Nyní však nezávislá komise detailně zhodnotila jeho stav a navrhla řešení. Verdikt je depresivní a nekompromi­sní: Westminste­rský palác chátrá a musí projít zásadní rekonstruk­cí, má-li přežít pro budoucí generace. Bude-li se vyčkávat, některé škody budou nevratné.

Nejstarší a dodnes používané části komplexu pocházejí už z 11. století. Většina však byla postavena po ničivém požáru předchozíh­o paláce v polovině 19. století.

Za druhé světové války se do paláce nacisté trefili během bombardová­ní Londýna hned čtrnáctkrá­t a zle ho poškodili. Majestátní stavba, která je nejznámějš­ím ze záběrů britské metropole i hmotným sym- bolem demokracie, poté prošla dosud poslední rekonstruk­cí.

Britští úředníci už dříve přiznali, že kdyby areál s tisícovkou místností a několika kilometry chodeb nepatřil mezi největší skvosty na seznamu světového dědictví UNESCO, nejspíš by mu hrozilo stržení.

Politolog z Univerzity v Sheffieldu Matthew Flinders vyzývá ke zvážení takového řešení i nyní.

„Historie obrovských projektů je stejná: původní odhady bývají mnohem nižší než konečná částka. Postavte si tyto náklady do kontrastu s požadavky na léčbu mentálně nemocných, urgentní zdravotní péče, nedostatke­m levného bydlení pro sociálně slabé. Neměla by zde být alespoň veřejná debata nad touto investicí?“prohlásil.

Politici nicméně odmítají proměnit Westminste­rský palác v muzeum a postavit si pro své potřeby zbrusu novou budovu jinde.

Náklady na opravy budou na každý pád enormní, alespoň dle komise. Ta ve své zprávě navrhuje hned pět možností renovace.

První z nich je nechat poslance v prostorách pracovat, jenže v tomto případě by opravy trvaly nejméně 32 let a stály 5,7 miliardy liber.

Naopak nejradikál­nější řešení navrhuje politiky vystěhovat na šest let do náhradních prostor a pak by renovace stála kolem 3,5 až 3,9 miliardy liber. Mimochodem, ještě nikdy (ani za války) se nevystěhov­ali z parlamentu úplně všichni politici.

Kterou možnost zvolí, to musí Britové rozhodnout do jara.

Možná budou i přemýšlet nad citátem Winstona Churchilla, jenž po druhé světové válce prohlásil: „My tvarujeme naše budovy a následně ony tvarují nás.“Ať už se však rozhodnou jakkoliv, stavební práce nejspíš nezačnou dříve než v roce 2020.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia