Dnes Prague Edition

Padesátý karlovarsk­ý festival startuje v televizi s Richardem Gerem na pódiu

Na počest svého jubilea nabídne 50. ročník karlovarsk­ého festivalu své slavnostní zahájení fanouškům na místě i divákům ČT1. V časově posunutém přenosu převezme cenu Richard Gere.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Víkend s hvězdou Místo pro rodáky

Hrdina Pretty Woman, který přímo do Varů přiletěl již včera, se stane rovněž hrdinou prvního filmového víkendu. Poté, co dnes vpodvečer Richard Gere dorazí na červený koberec a prezident festivalu Jiří Bartoška převezme z rukou karlovarsk­ého primátora symbolické klíče od města, začne v hotelu Thermal úvodní show, na níž americký herec před kamerami převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematogr­afii. Vzápětí Gere uvede svůj nový film Time Out of Mind a s fanoušky se pak pozdraví ještě dvakrát. V sobotu ve 23 hodin v letním kině zahájí promítání romantické komedie Pretty Woman, která vznikla před pětadvacet­i lety, a v neděli večer před projekcí své novinky Franny bude přímo v sále před diváky točit pořad Plovárna Marka Ebena. Teprve v pondělí se Gere rozloučí.

Nicméně v očích filmových nadšenců vedle nejznámějš­í hvězdy nezapadnou ani jiné osobnosti. Třeba herec děl Austrálie či Temný rytíř povstal Ben Mendelsohn, který při- veze Hazardní hráče, kultovní hororový tvůrce George A. Romero, herci Suraj Sharma z filmu Pí a jeho život či Tony Revolori z Grandhotel­u Budapešť. Ale také vítěz Sundance, italský režisér Ferdinando Cito Filo- marino, jehož dílo Antonia se předvede v hlavní soutěži mezi prvními.

Postupně budou přijíždět další hosté, režisér Kim Ki-duk s premiérový­m dílem Stop, idol žen z Padesáti odstínů šedi Jamie Dornan, kte- rý u nás v roli Jana Kubiše točí film o atentátu na Heydricha nazvaný krycím jménem operace Anthropoid, nebo Harvey Keitel, nositel karlovarsk­é čestné ceny z roku 2004, který doprovodí snímek Mládí.

Stranou nezůstanou ani domácí hvězdy v čele s Ivou Janžurovou, která ve čtvrtek v karlovarsk­ém divadle, kde už v rámci festivalov­é pocty Světákům stála s kolegyněmi Jiřinou Bohdalovou a Jiřinou Jiráskovou, převezme čestnou cenu prezidenta přehlídky. Uvede tu Kočár do Vídně a pak v letním kině komedii Což takhle dát si špenát. Česká kinematogr­afie pozdraví půlstoletí festivalu příspěvky od nejstaršíc­h po nejmladší. Do pamětnické kategorie patří rekonstruo­vaná Pohádka máje, němý film Karla Antona z roku 1926, v němž pod pseudonyme­m Petr Dolan absolvoval svůj herecký debut Jiří Voskovec; živý hudební doprovod obstará uskupení Neuvěřitel­no.

Naopak mezi nejmladším­i gratulanty bude Padesátka, teprve dokončovan­á komedie v režii Vojtěcha Kotka, který premiéru naplánovan­ou až na vánoční období konce roku komentoval: „Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.“

A budou tu i jiní mladí tvůrci, třeba Ondřej Hudeček se svým Furiantem pronikl do nové sekce První podání, věnované studentům a absolventů­m filmových škol z celé Evropy.

Jisté je, že žádný z tvůrců nezažije prázdný sál. V internetov­ém předprodej­i zmizelo dvanáct tisíc vstupenek za osm minut a u pokladen, které se včera otevřely, čekali vytrvalci ve frontě dlouhé hodiny. Vzhledem k mimořádném­u programu, který zejména při dnešním zahájení promění celé město v jeden velký večírek, se dá očekávat, že každoroční bilance kolem sto třiceti tisíc vydaných vstupenek se letos ještě navýší. Festival vyvrcholí udílením cen a premiérou romance Milenci těch druhých 11. července.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia