Dnes Prague Edition

Hudební víkend bude hlučný

Pořadatelé dvou výrazných hudebních přehlídek se letos trefili do stejného termínu. Začíná táborský festival Mighty Sounds i plzeňský Rock for People. A mají na co lákat.

- Honza Vedral redaktor MF DNES Tvrďáci i elektroswi­ng v Plzni V Táboře je leccos jinak

Zvláště pro příznivce tvrdých kytar je výběr, kam vyrazit, těžký. I když Mighty Sounds je se svým zaměřením na punk, hardcore, ska a reggae oproti Rock for People festival žánrově vyhraněný, dramaturgi­cké linky obou akcí se na několika místech dotýkají. Pořadatelé Rock for People jsou sice těmi, kteří „zůstali“ve svém tradičním termínu, ale zkoušejí festival na novém místě. Z Hradce Králové svou přehlídku prozatím jednorázov­ě přesunuli do Plzně.

Největším lákadlem programu je sobotní vystoupení britských ikon hlučného rokenrolu Motörhead. Přestože jejich frontmanov­i Lemmymu bude letos sedmdesát a měl zdravotní potíže, kapela se evidentně stále drží ve formě. Když minulý týden hráli na pověstné přehlídce Glastonbur­y, britský časopis NME zařadil vystoupení Motörhead mezi dvacítku nejlepších koncertů celého víkendu.

Sobotní večer

příznivcům

tvr- dých kytar na Rock for People vůbec přeje, dalším výrazným jménem jsou totiž u nás velmi populární Guano Apes.

Na své si však přijdou i ctitelé taneční hudby. Hrát budou tvrďáci Modestep, ale i elektroswi­ngoví klasici z Rakouska Parov Stelar. Příznivce nezávislé scény potěší enfant terrible britské kytarové scény Pete Doherty nebo sebevědomí Triggerfin­ger. Celkově vystoupí bezmála osmdesát domácích i zahraniční­ch kapel a dýdžejů ze všech koutů Evropy.

„Festival je připravený i na hlášené tropické počasí: v areálu i jeho okolí máme dostatek vody i krytých míst a hasičský kropicí vůz s chladivou vodou bude pravidelně projíždět areálem pro osvěžení návštěvník­ů,“slibují pořadatelé. Celo- festivalov­á vstupenka se na místě prodává za 1 600 korun. Na jednotlivé dny jsou lístky k mání od 750 do 990 korun. Zatímco loni se po areálu festivalu proháněl maskovaný Darth Vader, letos pořadatelé vypustili jako poslední lákadlo video s Iron-Manem. Jakožto na žánrové hudební přehlídce v Táboře funguje ledacos jinak a není nouze o mimohudebn­í zážitky.

Program zaměřený na zahraniční a mezinárodn­ě úspěšné kapely je však pořád základem festivalu. V pátek dominují programu hardcorové kapely v čele s klasiky žánru Sick Of It All či progresivn­ími Architects. Sobota láká na mišmaš žánrů v podání britských Enter Shikari, kteří si u nás paradoxně svou fanouškovs­kou základnu začali budovat na Rock for People.

Tradičně také přijede jedna velká hvězda jamajské hudby, tentokrát zpěvák s medovým hlasem Derrick Morgan. Zajímavé věci se na Mighty Sounds dějí i po zavíracích hodinách.

V sobotu se sem kupříkladu přemístí celý dýdžejský tým projektu Prague Allnighter­s, který na parketech oživuje starou soulovou hudbu. I Mighty Sounds zakončí svůj program v neděli, kdy jsou na programu angažovaní angličtí klasici punkového žánru Conflict.

Vstupenky budou na místě k mání za 1 490 korun. Lístek na sobotu a neděli stojí 1 200 korun a pouze na neděli 800 korun. K dostání je i limitovaná edice vstupenek s přístupem do backstage za 2 900 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia