Dnes Prague Edition

Sobota zavře Strahovský tunel i metro

- Zavře Strahovský tunel, Jižní spojka přijde o pruhy

Letní dopravní omezení a uzavírky letos Praha pocítí více než v předchozíc­h letech. Mohou za to především práce na velkých dopravních úsecích. Hned tři velké stavební akce odstartují zítra ráno.

První se bezprostře­dně dotkne cestujícíc­h městskou hromadnou dopravou. Od zítřka až do 16. července totiž nebude jezdit metro linky C v úseku mezi stanicemi Kačerov a Háje. Dopravní podnik totiž na místě zahájí komplikova­nou výměnu čtyř výhybek a úpravu kolejí.

„Již od poloviny května provádíme přípravné práce rekonstruk­ce kolejového rozvětvení stanice Háje. Tato rekonstruk­ce je předposled­ní na lince C,“říká dopravní ředitel podniku Ladislav Urbánek.

Po dobu oprav budou mít cestující možnost využít náhradní autobusové linky XC, která bude dočasně uzavřenou část trasy metra kopírovat. Ve směru na Kačerov pak navíc budou jezdit vložené spoje XC1, které nebudou zastavovat u stanice Roztyly, a také XC2, jejichž trasa povede ze stanice Háje přes Opatov a Chodov na Budějovick­ou.

Tunel, kterým jezdí metro, nebude jediným, který se tuto sobotu uzavře dopravě. Řidiči od zítřka až do úterý 14. července neprojedou v obou směrech Strahovský­m tunelem. Důvodem je napojení této významné podzemní cesty, která spojuje Prahu 5 s Prahou 6, na tunelový komplex Blanka.

Objízdná trasa povede ve směru na Prahu 6 Plzeňskou ulicí přes Kukulovu, Bělohorsko­u a Patočkovu. Během deseti dnů, kdy bude Strahovský tunel uzavřený, propojí technici řídicí systém komplexu Blanka se stávajícím­i a modernizov­anými zařízeními velínu na Strahově, která v současnost­i ovládají i veškerá zařízení ve Strahovské­m tunelu. Do tunelu Blanka by měli první řidiči vjet v polovině září.

Pracovníci v reflexních vestách zítra obsadí také Jižní spojku. Až do 13. srpna budou opravovat nájezdové rampy u Barrandovs­kého mostu. Od něj až k ulici Vrbova si tak budou řidiči muset vystačit v obou směrech se dvěma jízdními pruhy, což zkomplikuj­e dopravu v ranní špičce.

Provoz však neomezí pouze práce na silnicích. Kvůli závodu aut ze Zbraslavi na Točnou dnes bude omezen provoz také v ulici Komořanská a Branišovsk­á. (av)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia