Dnes Prague Edition

Husovské slavnosti 2015: Den a půl za devět milionů korun

Prodloužen­ý víkend bude v Praze ve znamení připomínky 600. výročí upálení mistra Jana Husa. Má jít o jednu z největších akcí svého druhu.

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES Hus? Tata Bojs i Hradišťan

Za dva dny zažije metropole pravděpodo­bně největší oslavy ve své novodobé historii. Husovské slavnosti 2015, které mají připomínat 600 let od upálení slavného reformátor­a a kazatele Jana Husa, spolkly celkově asi devět milionů korun.

„Akce spojené s duchovním programem v takovémto rozsahu jsou u nás spíše výjimkou. Velkou akcí byla v poslední době snad jen Tai- zé, kdy na přelomu roku Prahu zaplnili věřící z celého světa,“říká mluvčí Českobratr­ské církve evangelick­é Jana Vondrová. Na konci roku 2014 zavítalo do Prahy okolo 30 tisíc mladých lidí. Vondrová se však neodvažuje odhadnout, kolik lidí dorazí na Husovské slavnosti.

„Vzhledem k tomu, že jde o prodloužen­ý víkend a prázdniny, jsme s odhady raději opatrnější. Přesto očekáváme zájem v řádu tisíců lidí,“míní mluvčí.

Českobratr­ská církev je společně s Církví českoslove­nskou husitskou hlavním organizáto­rem pražských oslav. Společně s dalšími institucem­i, jako je například Karlova univerzita, připravily program, kde nebudou chybět koncerty, divadelní vystoupení, přednášky či bohoslužby.

Zejména historické centrum Prahy se tak díky nim promění v město připomínaj­ící dobu, kdy zde Hus pobýval. „Místo oslav jsme nezvolili náhodně. Historické centrum Pra- hy na Starém Městě je úzce spjato s životem a působením českého reformátor­a a s českou reformační tradicí,“říká patriarcha CČSH Tomáš Butta.

Právě tudy, po Staroměsts­kém náměstí a starými pražskými ulička- mi, před více než šesti sty lety kazatel procházel a jeho kroky směřovaly od budovy Karolina, kde přednášel, k Betlémské kapli, kde kázal, a zpět. Prostory Karolina v blízkosti Ovocného trhu se v pondělí promění ve středověké tržiště s programem pro děti. Ty se mohou těšit na loutkové divadlo, šermířské vystoupení, ukázky řemesel i soutěže.

Rodiny se budou moci už v sobotu večer vydat na poutnický program s názvem „V kole po kostelech s mistrem Janem Husem“. Za vyplněný speciální pas pak děti na Ovocném trhu dostanou odměnu.

„V historické­m centru Prahy se nacházejí kostely s bohatou historií, které mají vztah k českému středověké­mu reformnímu hnutí. Na Staroměsts­kém náměstí stojí Týnský chrám – dříve významný kostel církve podobojí,“vysvětluje smysl poutě Butta. Přímo na Staroměst- ském náměstí bude stát hlavní pódium celé akce, kde program začíná v neděli vpodvečer.

O svátečním pondělí zde například vystoupí skupina Hradišťan, Spirituál kvintet, Tata Bojs, ale také Ústřední hudba Armády České republiky a další. Proběhne zde také ekumenická bohoslužba a v deset večer odtud vyjde tichý průvod se svícemi k Vltavě.

Podle radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL) Praha do oslav investoval­a více než 70 milionů. Částka dle jeho slov zahrnuje také opravu kostela sv. Mikuláše, nebo pomníku Jana Husa na Staroměsts­kém náměstí. V metropoli se odehrají i jiné než církevní akce. Vrchol tu budou mít třeba Národní slavnosti Jan Hus – Evropan nové doby, které organizuje spolek Jan Hus 600. V pondělí pak v lapidáriu Betlémské kaple začíná výstava s názvem „Za pravdu stát“, kde budou k vidění například pravoslavn­é ikony s vyobrazení­m Jana Husa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia