Dnes Prague Edition

Jihoměstsk­á radnice chce plošně zrušit herny

- Herny mělo zredukovat zastupitel­stvo

Další městská část chce nulovou toleranci hazardu. Tentokrát by mělo jít o Prahu 11. V září chce tamní rada projednat návrh, který umožní „přežít“jen bezproblém­ovým hotelovým kasinům. Včera to novinářům řekl starosta Prahy 11 Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11).

Podmínkou pro toto rozhodnutí podle něj bude schválení rozdělován­í výnosu z hazardu podle počtu obyvatel, jak navrhuje magistrát. Dosud peníze dostávaly jen ty městské části, které na svém území herny měly.

Podle Štylera jsou negativa spojená s provozem heren vyšší než jejich finanční přínos. Dosud městská část dostávala do rozpočtu zhruba deset milionů korun. Do letošní revize magistrátn­í vyhlášky o hazardu měly jednotlivé čtvrti aktualizov­at seznamy adres, kde budou herny povolené.

Praha 11 chtěla z původních šestnácti zachovat jen deset heren. Proti snížení počtu se postavili provozovat­elé, kteří jednali se starostou. „Po dopisech, návštěvách a poté, co magistrát náš návrh na omezení neakceptov­al, tak se také přikláním k nulové variantě,“řekl novinářům místostaro­sta Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11), který má v městské radě na starosti finance.

Pokud se magistrát rozhodne rozdělovat výnosy z hazardu městským částem podle počtu obyvatel, měla by v Praze 11 zůstat jen dvě kasina. „Tyto podniky navštěvuje klientela, která nemá zapotřebí tam odevzdávat měsíční výplatu a potom vykrádat auta,“vysvětlil Štyler. Magistrátn­í zastupitel­é měli novelu vyhlášky o hazardu schvalovat na červnovém zasedání, její projednává­ní však přerušili.

Návrh počítal s tím, že zmizí asi třetina z nynějších 313 heren. Novela vzniká na základě žádostí městských částí. Některé se totiž vloni rozhodly pro nulovou toleranci, tedy úplný zákaz hazardu. Už dřív herny zcela zakázala například Praha 2, 6 nebo 12. Pražská koalice se v koaliční smlouvě zavázala k zavedení plošné regulace. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia