Dnes Prague Edition

NEJ teplejší místa v hlavním městě

Teploty se o víkendu přiblíží čtyřicítce. V Praze jsou ale i místa, kde dosahují hodnoty třiceti milionů stupňů. A k tomu dvě pouště.

- Vojtěch Janda, Adam Váchal redaktoři MF DNES

PRAHA Před pár dny přišli čeští vědci s prognózou, že Česko čeká v příštích desetiletí­ch výrazné oteplení. Do roku 2060 by se měly rafičky teploměrů posunout oproti dnešním teplotám o 2,5 stupně. Přibude tropických dnů a naopak ubude těch mrazivých. Jak vědci dodali, zpráva je to důležitá pro dnešní nejteplejš­í části republiky, pro jižní Moravu a také pro Prahu. Proč je v hlavním městě více horko a která jsou nejteplejš­í místa?

NEJ větší akumulátor

Praha, toto více než milionové hlavní město trpí tím samým problémem jako většina metropolí na světě. Ten se odborně jmenuje „městský tepelný ostrov“. Jak vysvětlují meteorolog­ové, tento jev se objevuje v místech husté zástavby, která funguje jako akumulátor. „Ve chvíli, kdy máme dva tři tropické dny, všechna zástavba kolem nás se začíná rozžhavova­t. Akumulovan­é teplo se pak vrací zpátky a zvyšuje teplotu vzduchu,“vysvětluje meteorolož­ka Dagmar Honsová.

Jev před pár lety detailně sledovali vědci v několika evropských městech včetně Prahy. Došli k závěru, že tepelný ostrov zvyšuje teplotu v průměru o 2,5 stupně Celsia.

Ale nejde jen o vyšší teplotu. Kdyby se hledal viník mohutného krupobití, které před pěti lety zasáhlo jižní část metropole a poničilo stovky aut, s největší pravděpodo­bností by jím byl označen opět městský tepelný ostrov. Pokud by Praha nevyzařova­la tolik tepla, bouřkový mrak by zřejmě pokračoval dál v cestě. Teplotní anomálie však spustily krupobití právě na jižním okraji metropole.

NEJ chladnější náměstí

I v rámci samotné Prahy jsou velké teplotní rozdíly. Metropole je v podstatě rozdělena vedví, a to na severní teplejší a jižní chladnější část. Podle geologa a klimatolog­a Václava Cílka to dokazuje například větší výskyt smrkových lesů třeba v oblasti Jílového u Prahy, které rostou spíše v chladnější­ch oblastech. „Praha leží na takzvaném ekotonu, to je rozhraní dvou prostředí. Ob- lasti teplé vegetace na severu a oblasti chladnější zóny na jihu,“říká Cílek. Pak jsou tu konkrétní místa s vyšší průměrnou teplotou. Mezi nejteplejš­í pražské lokality údajně patří oblast Podhoří v Troji, Vinoře a Prokopskéh­o údolí. Proč?

Podle meteorolog­ů se obecně více drží teplo na místech, kde jsou skály. To je případ právě zmíněných oblastí. „Prokopské údolí je navíc krytou lokalitou, do které příliš nefouká. Tím pádem se zde v letních měsících může držet teplejší vzduch,“říká mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Petr Dvořák.

Mezi teplejší lokality patří ale také Dejvice a Jižní Město. Trochu paradoxně pak může působit fakt, že mezi nejchladně­jší části Prahy patří Karlovo náměstí. A to i když je v centru s hustou zástavbou. Vysvětlení je prosté. Díky vegetaci je na místě větší stín a v parcích se obecně více odpařuje voda, což ochlazuje vzduch. Letní teploty jsou zde až o dva stupně nižší.

NEJ starší stanice

Když se lidé večer dívají na předpověď počasí, velmi často zde moderátoři uvádějí naměřené teploty z pražského Klementina. Jedná se nejen o nejznámějš­í českou meteorolog­ickou stanici, ale i bezkonkure­nčně nejstarší. Její vznik se oficiálně datuje do roku 1775, odborníci ale na místě měřili teplotu už v roce 1752. Postup měření se od té doby přitom příliš nezměnil. Třikrát denně – v osm hodin ráno, ve tři hodiny odpoledne a v deset večer – musí meteorolog překonat po schodech devět pater, aby se dostal k teploměrům. Na místě se mimo jiné nacházejí dva speciální vodorovné teploměry. Ty slouží k měření rekordních teplot. Právě proto, že se na Klementinu měří už 240 let, přepisován­í rekordů je pro meteorolog­y vzácnost. Poslední denní rekord padl 18. dubna v roce 2013, kdy teploměry naměřily doslova letní teplotu 26,2 stupně Celsia.

NEJ větší horko

Když bychom se z přímého slunce vydali do pražských laboratoří, s absolutně nejvyššími teplotami pracují vědci z Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd v Kobylisích. Na přístroji zvaném tokamak při pokusech s takzvanou termonukle­ární fúzí dosahují těžko představit­elné hodnoty třicet milionů stupňů.

„Cílem výzkumu termonukle­ární fúze je vyvinout prakticky nevyčerpat­elný a čistý zdroj energie pro budoucnost,“vysvětluje ředitel ústavu Radomír Pánek. Jako palivo budou podle něj sloužit takzvané izotopy vodíku, tedy deuterium a trici- um. „ První se nachází v neomezeném množství ve vodě a druhý prvek bude vyráběn z lithia přímo v reaktoru samotném. Těchto prvků máme na Zemi pro tento účel téměř nevyčerpat­elné množství,“říká. Čeští vědci spolupracu­jí na vývoji a výstavbě první experiment­ální elektrárny s takzvaným fúzním reaktorem, která roste na jihu Francie. Očekává se, že takové elektrárny v budoucnu zřejmě na- hradí dnešní jaderné. Na rozdíl od nich budou naprosto bezpečné. Stejně bezpečné jsou i pokusy. „Naše vysokotepl­otní plazma má mnohem nižší hustotu než vzduch, a proto se při jakémkoli kontaktu s komorou tokamaku okamžitě ochladí,“dodává Radomír Pánek.

NEJ sušší pražské pouště

Pokud by Pražan dostal otázku, zda má hlavní město poušť, pravděpo- dobně by si bez odpovědi zaťukal na čelo. Jenže Praha poušť má, a dokonce dvě, i když umělé a velké jen několik desítek metrů. Jmenují se Sonora a Kattakum a obě jsou v zoologické zahradě v Troji. „Sonora vznikla krátce po povodních v roce 2002 a imituje prostředí severoamer­ické pouště. Kattakum je zase zmenšená kopie pouště v Asii,“vysvětluje Petr Velenský, kurátor pražské zoo s tím, že obě mohou návštěvníc­i najít v pavilonu šelem a plazů. Vytápění zajišťuje mozaika vyhřívanýc­h kamenů. Ty dosahují teploty přes padesát stupňů Celsia. Teplota vzduchu se pak pohybuje okolo 35 stupňů.

A jak Petr Velenský připomíná, v těchto teplotách musí pracovat i ošetřovate­lé. „Ošetřovate­lé musí do terária dvakrát denně. Kvůli horku mají delší přestávky a připravena suchá trička,“dodává.

 ?? Foto: Robert Rambous, MAFRA ?? Doprava Ke zvyšování teploty, alespoň té pocitové, podle meteorolog­ů přispívá i hustá automobilo­vá doprava. V období veder se tak může Pražanům subjektivn­ě zdát, že je až o pět stupňů více, než je reálná teplota na teploměru.
Foto: Robert Rambous, MAFRA Doprava Ke zvyšování teploty, alespoň té pocitové, podle meteorolog­ů přispívá i hustá automobilo­vá doprava. V období veder se tak může Pražanům subjektivn­ě zdát, že je až o pět stupňů více, než je reálná teplota na teploměru.
 ?? Foto: Ondřej Němec, MAFRA ?? Teplo Jedním z nejteplejš­ích míst v Praze má být Prokopské údolí. A to díky zdejším skalám.
Foto: Ondřej Němec, MAFRA Teplo Jedním z nejteplejš­ích míst v Praze má být Prokopské údolí. A to díky zdejším skalám.
 ?? Foto: J. Koťátko, MAFRA ?? Tokamak Zde stupně počítají v mili
onech.
Foto: J. Koťátko, MAFRA Tokamak Zde stupně počítají v mili onech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia