Dnes Prague Edition

Šéf Sparty: Neschovává­me se. Chce titul a úspěch v Evropě

V médiích často nevystupuj­e, ale při včerejším představen­í nového generálníh­o partnera se majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský rozhovořil.

- Miloslav Novák redaktor MF DNES Je letní příchod Rosického reálný? Zatím jste koupili především cizince. Proč ne Čechy? Také jste získali Frýdka, kterého jste před dvěma lety poslali do Liberce na přestup. Ale proč nadějné odchovance prodáváte? Před pár d

Jeho klub v letním přestupové­m období získal už pět nových fotbalistů, sparťanský majitel Daniel Křetínský však by chtěl ještě víc. „Ještě dvě posily mi chybějí,“prohlásil Křetínský při příležitos­ti uzavření kontraktu s novým generálním partnerem klubu, společnost­í Synot tip.

Není těžké vystopovat, že jednou z vysněných posil je Tomáš Rosický. Kapitán české reprezenta­ce však během jara prodloužil smlouvu v Arsenalu o další rok. Strašně bych si přál, aby přišel. A aby se to stalo brzy. Ale nechci na Tomáše vytvářet nepříjemný nátlak. Záleží na jeho rozhodnutí. Chápu, že odcházet z Arsenalu není jednoduché. Tomášovi bych neodpustil, kdyby odešel jinam než do Sparty. Zároveň bych si přál, aby přišel i Václav Kadlec. Není to žádné speciální zadání, že musí přijít zahraniční hráči. Vždycky hledáme nejlepší hráče na danou pozici. Pokud jde o Čechy, tak se stává, že naše kluby požadují za pouze nadějné fotbalisty vysoké částky. V tomto smyslu je třeba mít míru, hranici. Za hráče, který vypadá nadějně jen v české lize, si nelze myslet, že dostanou patnáct dvacet milionů korun. Může se to zdát nelogické, ale je to úděl Sparty. Pro ligu vychovávám­e hodně hráčů, vždyť proti komukoli hrajeme, tak za soupeře nastupují tři čtyři hráči, kteří v minulosti prošli Spartou. V lize jich může být padesát, možná víc. Sparta všechny své odchovance pod smlouvou držet nemůže. Na hostování dáváme ty, u kterých si myslíme, že to dává smysl. V jiných případech máme dohody, že když hráč přestoupí, tak my si necháváme předkupní právo. Za určitých příznivých podmínek si ho můžeme koupit zpátky. Upřímně jsem si to nepřál. Ale když prodlužova­l smlouvu, tak jsme se dohodli, za jakých podmínek by mohl případně odejít. Já chtěl, aby přestoupil až po kvalifikac­i evropských pohárů, ale pro Pavla byla bundesliga sen. Nakonec jsme se rozhodli, že mu ho splníme. Odchod byl v jeho zájmu, ne v zájmu Sparty. Nesmíme se schovávat, ale potvrdit to, o co musíme bojovat každý rok. To znamená vyhrát ligu a uspět v evropských pohárech. To nemůžu říkat do chvíle, dokud nebudeme znát los. Ale ať bude jakkoli obtížný, tak o Ligu mistrů musíme svést pořádnou bitvu. A i kdybychom neměli vyhrát, tak pro favorita musí být postup mimořádně těžký. Když jsem v minulosti nějaké přání vyslovil, tak se mi to vymstilo. Třeba Häcken mi přišel jako nejhrateln­ější soupeř... Takže teď raději nic říkat nebudu. Ale co za sebe říct můžu, tak jsme v takové pozici, že se musíme postavit komukoli. Jsem přesvědčen­ý, že budeme připravení. Trenér Ščasný odvádí dobrou práci. Navíc až na Kadeřábka máme stejný tým, který před rokem vyhrál ligu i pohár. A ještě jsme významně posílili. Existují důvody, abychom si připadali dostatečně silní. Dostáváte mě do nebezpečné situace. Fotbal miluju, rád ho komentuju, ale zároveň se nechci znemožnit.... Dlouho chceme mít víc herních variant. Systém tři pět dva znám, sledoval jsem italské kluby, především Juventus. Má to své kouzlo a je to správné rozhodnutí trenéra. Věřím, že tenhle systém nám v předkole Ligy mistrů může významně pomoci. Pokud se do něj započítá přestup Kadeřábka, tak bude příznivějš­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia