Dnes Prague Edition

Žabka carevna to ví

- Jenže Lehmann šel z Dortmundu, kdežto Čech z Chelsea. Jak se vlastně jedná s Abramoviče­m? Nesvazuje vás nervozita? Mimochodem, kolikrát už jste si spletl Chelsea s Arsenalem? Tak zpátky k Abramovičo­vi. Finální schůzka se šéfem byla jedna po konci sezony.

Ani ne. My už se náhodně potkávali v Rusku, znali jsme se a házeli po sobě očkem. Občas jsme se viděli i v tréninkové­m centru Arsenalu... Pardon Chelsea.

Až teď, to není špatná statistika. Je to klidný člověk, který má poslední slovo. Jeho palec mačká červený knoflík, ale proces transferů má v Chelsea dané postupy, které se musí dodržovat. Je důležité nepřeskako­vat v klubu lidi, kteří jsou důležití a společně skládají úspěšnou mozaiku. Ať už je to technický ředitel Michael Emenalo nebo charizmati­cká ředitelka Marina Granovskaj­a, která má hodně silné pravomoce. Vůbec, jen se musíte chovat přirozeně. Nepotřebuj­ete být nejlépe oblečený, nejlépe navoněný, musíte být sám sebou. Pro tyhle chvíle se mi líbí ruské pagavorky. Oni mívají ke každé situaci nějaké přirovnání. Sami Rusové říkají, že můj akcent zní trochu legračně, ale v podstatě to uvolňuje atmosféru. Jeden kamarád, poradce prezidenta Zenitu Petrohrad, mi říká Žabka carevna. Kdysi jsme spolu byli v Turecku, kde v zimním období bývá spousta týmů na soustředěn­í. Vyrazili jsme na přípravný zápas a zabloudili do močálů za stadion, načež slyším: A tady je co? Kto igrajet sivodňa? Tak povídám z legrace: Tady dneska hraje maximálně žabka carevna. A bylo. Rusové jsou pragmatici, nemají rádi bla bla bla, chtějí se bavit konkrétně. Když jim dáte guláš, ztratí se v něm. My jsme měli jasnou představu, jak se chceme s Chelsea rozloučit. Ale přepadla, dojatý jsem dodneška. K Chelsea mám silný vztah a bylo by divné, kdyby ne. Zatím nevidím nikoho, komu by se to mohlo podařit. Průřezem generací až do roku 2002 u nás žádný extra talent není. Vzhledem k tomu, že jsme znali lidi z klubu, mohli jsme jít přímočaře k věci. Chtěli jsme slyšet, jakou pozici by měl Petr mít a kolik peněz by měl vydělávat. Tam jsme se dostali hodně rychle. Nejdůležit­ější ovšem bylo, když jsme slyšeli, že mu Arsenal nabízí dlouhodobý kontrakt. S tím byl Petr happy.

To nemůžu komentovat. To by bylo špatné. Na druhou stranu on řešil jen sportovní část, protože chtěl chytat, na nás bylo to ostatní. V jednu chvíli jsme mu oznámili: Petře, tady je částka, nakolik si tě Arsenal cení. On na to: Je to aspoň to? Přikývli jsme a tím to bylo pořešené.

Neumím si představit, že bych si z očí do očí nepotvrdil, jestli bude číslem 1. To bych selhal jako agent. Nic takového, žádný zlatý padák, žádné odchodné. Ale vztah mezi Petrem a Romanem je takový, že Petr může kdykoli zaťukat a Roman ho vezme zpátky v jakékoli jiné roli. Možná si koupím skútr, abych líp zvládal pražské zácpy. Nebojte, až bude čas, určitě nějakou lahev odstřelíme. Tady vůbec nešlo o osobní rovinu, ale jen a pouze o sportovní hledisko. Pokud chtějí vyhrát Premier League a Ligu mistrů, potřebují na klíčovém místě brankáře spolehlivé­ho a prověřenéh­o muže. Možná. Nejdřív koupili Mesuta Özila, teď Petra Čecha a určitě jsou připraveni investovat ještě víc peněz. Já hlavně Petrovi závidím, že má možnost poznat dva tradiční, slavné a úspěšné kluby s naprosto rozdílnou kulturou. To se povede jen opravdu výjimečným hráčům, mezi které se Petr řadí. On si díky životním zkušenoste­m všímá věcí, které jiní nevidí. Je vyzrálý a v budoucnu by se mohl stát ambasadore­m českého fotbalu. Jednoznačn­ě ano. Ten klub má narýsovaný projekt, za kterým chce jít. Na jeho vrcholu je Liga mistrů. Bylo by bláznivé, kdyby tomu bylo jinak, když majitel investuje tolik peněz. Ale jakmile se Petr potkal s trenérem Wengerem, přednost dostal Arsenal. S Petrem jsou oba detailisti a rychle se sladili. Měl jsem pocit, že by si mohli povídat dlouho a dlouho. Začali ve francouzšt­ině, ale protože jsem chtěl taky rozumět, přešli do angličtiny. Petr nebyl bázlivý, nestyděl se říct ani svůj dojem na hru Arsenalu. Ve spoustě věcí se protli. S jeho vitalitou? Nemyslím si. Pokud by neprodlouž­il stávající smlouvu s Arsenalem, určitě bude mít ambice dál hrát. Probírali jsme kontinenty, státy, ligy. Mám pocit, že Amerika by mohla být poslední Petrovou destinací. Ale co platí dnes, nemusí platit za tři čtyři roky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia