Dnes Prague Edition

Čechův přestup očima Mourinha: Vzácný krok

-

Ačkoli byl trenér José Mourinho proti, aby fotbalová Chelsea prodávala brankáře Petra Čecha, jeho přestup do Arsenalu chápe. Bylo mu jasné, že dlouholetá opora klubu bude chtít pravidelně chytat.

„Petr byl jedenáct let oddaným hráčem Chelsea a pomohl jí vyhrát téměř vše, co se vyhrát dalo. Vždy jsem říkal, že chci, aby zůstal, ale chápu Petrovu potřebu chytat každý týden,“řekl Mourinho pro klubový web.

Kdyby záleželo pouze na portugalsk­ém trenérovi, nechá si v mužstvu jak belgickou jedničku Courtoise, tak českou dvojku Čecha. Během minulé sezony mu strategie vyšla perfektně a Chelsea získala anglický titul. Jenže Čecha po dekádě na výsluní nebavilo dělat náhradníka. „Ještě nejsem tak starý, abych se na lavičce cítil šťastný. Chci pravidelně chytat. Chci, aby se na mě mužstvo mohlo spoléhat,“tvrdil.

Navzdory tomu Mourinho dál věřil především Courtoisov­i, pro někdejší oporu Čecha nechal jen šestnáct soutěžních zápasů.

Když už by chtěl Čech mermomocí odejít, Mourinho rozhodně odmítal, aby přestoupil do jiného klubu v Anglii, čímž by posílil konkuren- ci. Jenže český reprezenta­nt toužil po setrvání v Premier League. Sešel se proto s klubovým majitelem Abramoviče­m, který mu to umožnil, a přijal nabídku Arsenalu.

„Někdy musíte respektova­t přání jiného a ocenit tak to, co pro klub odvedl. Proto podporuju rozhodnutí pana Abramoviče a to, jak se k Čechovi zachoval. Ve fotbale je velmi vzácné, aby se udělalo takové rozhodnutí. I to je důvod, proč jsem pyšný na to, že jsem součástí Chelsea,“dodal Mourinho.

Čech si je vědom, že se stal součástí nevšedního přestupu. Pikantní kapitoly však teprve rozepíše. Už 2. srpna se Arsenal utká s Chelsea o anglický Superpohár. (ČTK, spo)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia