Dnes Prague Edition

Křetínský: Rosickému bych neodpustil, kdyby šel jinam

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Nejžádaněj­ší místo pro sponzory ve fotbalové Synot lize je obsazeno: hráči Sparty budou na hrudi nosit nápis Synot Tip.

Loterijní společnost se včera stala generálním partnerem klubu. Finanční plnění nebylo zveřejněno, ale podle informací MF DNES by mělo jít o 25 až 30 milionů korun ročně, což by byl pro nejchudší české kluby roční rozpočet, ale pro Spartu to není ani desetina.

„Pro mě bylo uvažování o partnerstv­í principiál­ní. Synot Tip pomůže nám a věřím, že i Sparta pomůže jemu,“prohlásil Daniel Křetínský, majitel Sparty. Ten v posledních letech moc rozhovorů nedává, ale na tiskové konferenci se rozpovídal na různá témata. O čem mluvil?

Partnerstv­í potrvá nejméně do roku 2017. „Dva roky jsme neměli hlavního sponzora, nabídky byly, ale my jsme s nimi nebyli spokojení,“řekl Křetínský. „Teď máme partnera, na kterého můžeme být hrdí. Věřím, že se ukáže síla značky Sparty. Už jsme si dělali plán: Sparta vyhraje ligu a Synot Tip se stane ideálně jedničkou v českém kurzovém sázení. Má ambici růst a sílit.“

Vedlejším bonusem spolupráce je to, že Sparta v osobě senátora a podnikatel­e Ivo Valenty, který stojí za holdingem Synot, získala velmi silného spojence v otázce „samostatné ligy“, kterou už déle prosazuje místopředs­eda sparťanské­ho představen­stva Dušan Svoboda.

Kromě jasných titulových ambicí Sparta touží prorazit i v Evropě. „Chceme v pohárech uspět, ale co to znamená, to bych si nechal na okamžik, až budeme znát los předkola Ligy mistrů,“řekl Křetínský, jehož klub narazí na jednoho z pětice Doněck, Ajax, CSKA Moskva, Bruggy či Monako.

V případě postupu do play-off může potkat Manchester United!

„Ať bude los jakkoliv obtížný, svedeme o postup do Ligy mistrů minimálně obrovskou bitvu. Buď uspěje- me, nebo bude postup přes nás mimořádně obtížný. Máme všechny důvody připadat si dostatečně silní.“

Česká liga už byla pravému obránci Pavlovi Kadeřábkov­i malá, za téměř 100 milionů korun ho vykoupil Hoffenheim. „Upřímně jsem si to nepřál,“přiznává Křetínský. „Chtěl jsem, aby šel Pavel až po kvalifikac­i o Ligu mistrů, ale Hoffenheim měl okamžitou potřebu a my s hráčem rámcové ujednání, za jakých podmínek může odejít. Byl to Pavlův obrovský sen, my jsme se rozhodli mu ho umožnit. Nebylo to v zájmu Sparty, ale v zájmu Pavla.“

Kromě stávajícíc­h posil Steinhöfer­a, Fataie, Paixaoa, Litsingiho, Frýdka a navrátilce Hušbauera touží šéf Křetínský po kapitánovi české reprezenta­ce Tomáši Rosickém a setrvání Václava Kadlece.

„Ti dva mi na ideálním seznamu chybějí,“přiznal. „Mimořádně bych si přál, aby Tomáš přišel do Sparty brzo, ale rozumím tomu, že odcházet z Arsenalu není jednoduché. Neodpustil bych mu však, kdyby odešel jinam než do Sparty.“

Sparta letos v létě přivádí převážně cizince. „Není to apriorní zadání, ale české kluby požadují za pouze nadějné hráče opravdu hodně vysoké částky. V tomto smyslu je třeba mít míru. Dát za naději české ligy třeba 20 milionů korun, to naprosto neodpovídá evropskému trhu,“reagoval Křetínský.

Za 11 let ve Spartě prodělal Křetínský už 1,2 miliardy korun. „Pokud se dostaneme do Ligy mistrů, bude hospodařen­í přebytkové. Na druhou stranu, pokud uvidíme jasnou sportovní koncepci a výsledky, jsme připravení deficit navýšit třeba příchodem nějaké významné posily,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia