Dnes Prague Edition

Češi nám zadržují vodu, zlobí se Němci

V řekách je rekordně málo vody, vlna veder to ještě zhorší. A první spory o vodu jsou tu.

- Andrea Angermanno­vá redaktorka MF DNES

ÚSTÍ NAD LABEM, DRÁŽĎANY Řekou Labe v Drážďanech protéká nejméně vody za posledních patnáct let a Němci vědí proč.

„Vy jedni Češi, navalte Labe!“napsal německý deník Bild. Podle listu Češi vodu zadržují na střekovský­ch zdymadlech v Ústí nad Labem. A přes hranice ji pouštějí, jen když se jim chce.

Podle Bildu vodočet v Drážďanech už v pondělí ukazoval pouhých 68 centimetrů. Lodě tam stojí už týden u břehů, nejezdí ani výletní parníky. Turisté jsou zklamaní, pokladny lodí prázdné.

„Vím o stížnostec­h Němců,“říká ředitel Dolního Labe Jindřich Zídek. „Ale přírodě neporučíš a víc vody nevyčaruje­me.“

Situace na Labi je teď podle něj výjimečná, koncem týdne byl průtok nejnižší od začátku měření v roce 1937. „Takové problémy se stávají v srpnu, ne na konci června,“říká Zídek.

S vodou to je špatné v celém Čes- ku. Někde teče poloviční množství vody, než je v tuto dobu obvyklé, někde jen čtvrtina. I méně. A nastupujíc­í vedra to dál zhorší.

Německým rejdařům vadí, že větší množství vody vypouští Česko ze střekovský­ch zdymadel jen v případě, že musí udělat vlnu pro konvoje lodí, které se potřebují dostat přes hranice. Němci se o takových vlnách nedozvědí.

„Nemáme na taková rozhodován­í žádný vliv. Předem o vlnách z Česka nevíme a můžeme jen pozorovat hladinu a spočítat, jak to bude o několik hodin později vypadat v Drážďanech,“řekla Bildu Kathrin Stegemanno­vá ze Saské paroplaveb­ní společnost­i.

O manipulaci s vodou a pouštění vln ze zdymadel v Ústí rozhoduje vodohospod­ářský dispečink v Hradci Králové. „Česko vodu nezadržuje. To je nesmysl a ani to dělat nemůžeme, protože na Labi nemáme žádné velké nádrže, kde bychom ji zadržovat mohli,“oponuje Jiří Petr, vedoucí vodohospod­ářského dispečinku Povodí Labe v Hradci Králové.

Podle Petra navíc o každé vlně z Ústí německá strana ví a může s ní počítat. Aktuální stav labské vodní cesty je na internetu v češtině a němčině. Dokonce o něj lze i požádat. Avšak teď jsou vlny jen omezené. „Je sucho, nedá se nic dělat,“říká Jiří Petr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia