Dnes Prague Edition

Vodáci vs. elektrárny. Boj o vodu

- — Václav Janouš

PRAHA Kdo je největším „nepřítelem“majitelů malých vodních elektráren? S nadsázkou se dá říct, že vodáci. Ti totiž čím dál častěji hlásí České inspekci životního prostředí, že elektrárny odčerpaly vodu z jezů na českých řekách. Případů, kdy elektrárny z koryta řeky sebraly vodu, aby mohly vyrábět proud, zaznamenal­i inspektoři už tři desítky.

Česká inspekce životního prostředí udělila kvůli suchým jezům pod malými vodními elektrárna­mi za posledních pět let pokuty v hodnotě 1,4 milionu korun. Kontrol udělala na 450. „Z pohledu ochrany přírody je velice zásadní, aby elektrárny zachovával­y minimální zůstatkové průtoky. Oproti minulým letům navíc trochu ubývá povrchové vody,“sdělil ČTK šéf inspekce Erik Geuss.

Výši průtoku, který musí přes jez proudit, určují vodním elektrárná­m manipulačn­í řády a další povolení. Když ovšem k elektrárně vede náhon, vznikne pod jezem úsek s minimem vody nebo bez ní. Například v Dobré nad Sázavou nechával majitel elektrárny téct přes jez jen desetinu průtoku, jejž měl v povolení. „V takových případech se musí lodě přes jez pracně přenášet, často i desítky metrů po souši, a z toho opravdu žádný vodák nemá radost, o to víc, když vidí, že příčinou je náhon do elektrárny, který vodu z jezu sebere,“potvrzuje letitý zkušený vodák Jan Habart z Plzeňska.

Pro vodáky už existuje i internetov­á stránka suchejezy.cz, přes kterou mohou místa s nedostatke­m vody hlásit. Stačí místo vyfotit, nejlépe u vodočetné lati. Majitelé elektráren naopak často spoléhají na to, že kontrolu musí inspektoři hlásit dopředu, aby jim umožnili do zařízení přístup.

Ještě více však vodákům škodí současná vedra. Zejména na dolních tocích je řada oblíbených řek nesjízdnýc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia