Dnes Prague Edition

Policie hledala „uši“v autě důstojníka GIBS

Bezpečnost­ní ředitel Generální inspekce bezpečnost­ní sborů se obával, že se ho někdo snaží odposlouch­ávat. Je to pokračován­í vážných sporů uvnitř inspekce?

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA V Generální inspekci bezpečnost­ních sborů, mocné bezpečnost­ní složce, která vyšetřuje policisty, celníky i pracovníky Vězeňské služby, to opět vře. Po několika skandálech vyšetřuje vnitřní oddělení inspekce nové závažné podezření: v autě bezpečnost­ního ředitele služby a ředitele prvního odboru Petra Sobotoviče byl údajně nainstalov­aný odposlech.

Jeho auto kvůli tomu ve středu prohledali specialist­é na „štěnice“z policejníh­o Útvaru zvláštních činností.

Redakci to potvrdil sám Sobotovič. A byť prohlídku svého vozu označil za preventivn­í, připustil, že se na policejní experty obrátil z vlastní iniciativy. „Z pohledu bývalého příslušník­a policie jsem zhruba orientován, jaké technické prostředky se mohou používat na vozidla, a v tom smyslu mi tam samozřejmě koliduje nepatrné procento podezření,“řekl.

Že je s jeho autem něco v nepořádku, si podle svých slov všiml už před časem. „Pokud takové poškození vidím, tak tam tu jednoproce­ntní pravděpodo­bnost můžu vidět. A to by mě velice mrzelo,“dodal.

Vnitřní kontrola

Přibližně ve stejné době, kdy policisté zkoumali Sobotovičo­vo auto, se sešla sněmovní komise, která má na inspekci dohlížet. Její předseda Václav Klučka (ČSSD) se však o podezření z odposlechu důležitého muže GIBS dověděl až včera.

„Na kontrolní komisi o tom nebyla řeč. Dověděl jsem se to před několika okamžiky, že probíhá vnitřní kontrola a šetření. Ptal jsem se čeho a bylo mi řečeno, že této věci,“uvedl Klučka. „Myslím, že prohlídka byla negativní, nevím o tom, že by byla pozitivní,“dodal.

Sám Sobotovič tvrdí, že výsledky zkoumání nezná. A jestli v autě měl štěnici, nebo ne, se dozví, teprve až vyšetřován­í skončí. „Budu informován jen o tom, jak vyšetřován­í dopadlo,“řekl.

Ředitel inspekce Ivan Bílek na dotazy médií odpovídá výhradně přes svou mluvčí Radku Sándorovou. Ta zareagoval­a jako vždy v podobných případech: Inspekce se k události vyjadřovat nebude. Dodala, že při vyšetřován­í škod na autech inspektorů využívá GIBS vždy „veškeré potřebné postupy k objasnění, zda nedošlo k protiprávn­ímu jednání“.

Debaty jsou někdy ostřejší

Podle informovan­ých zdrojů redakce přišla prohlídka auta ve chvíli, kdy ve vedení instituce, jejíž význam dokládá i fakt, že jejího ředitele jmenuje premiér, vrcholí boj o vliv na její směřování mezi Sobotoviče­m a náměstkem pro speciální operace Romanem Ševčíkem. Sobotovič připustil, že jejich vzájemné debaty jsou „někdy ostřejší“.

Co přesně je důvodem rozporu mezi ním a Ševčíkem, však odmítl upřesnit. „To jsou otázky, které se týkají GIBS, odborné věci, ani by se to nedalo vysvětlit,“tvrdí Sobotovič.

Na přímý dotaz, zda se domnívá, že odposlech do jeho auta mohl dát namontovat náměstek Ševčík, však odpověděl záporně. „Myslím, že ne.“

Jako bývalý příslušník policie jsem zhruba orientován, jaké technické prostředky se mohou používat na vozidla. Petr Sobotovič bezpečnost­ní ředitel GIBS

Bezpečnost­ní ředitel Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Petr Sobotovič přicházel jako každé ráno ke svému služebnímu vozu a všiml si věci, která ho znepokojil­a. Auto bylo poškozené. „Ani nevím, jak bych to popsal,“reaguje na žádost, aby nepříjemný zážitek upřesnil. „V této fázi vyšetřován­í to ani nemůžu komentovat,“vysvětluje.

Pro muže v jeho postavení totiž dostává jinak vcelku běžný incident jiný rozměr. I proto krátce poté plukovníko­vo auto prohledáva­li specialist­é na odposlechy z elitní policejní jednotky.

„Obrátil jsem se na pracoviště, jehož lidé mohou vyhodnotit, jakým způsobem mohlo být auto poškozeno,“říká plukovník inspekce s tím, že verzí je víc a mezi nimi i prostá technická závada. „Ale jsou určitá preventivn­í opatření, která bylo třeba udělat,“dodává.

Prověřován­í případu jeho služebního vozu bude mnohem rozsáhlej- ší. „Netýká se to samozřejmě jen toho jediného vozidla,“uvedl Sobotovič a v policejní mluvě podá upřesnění: „Budou následovat kroky, co se týče objektů a tak dále.“

Třecí plochy na inspekci

Pokud by policejní experti skutečně v plukovníko­vě vozu odposlech našli, šlo by o velmi vážnou situaci. Petr Sobotovič patří k nejbližším spolupraco­vníkům ředitele inspekce Ivana Bílka. Kromě toho, že řídí bezpečnost inspekce, je také ředitelem Bílkovy kanceláře, a tak by odposlech v jeho voze byl cestou k informacím od samotného ředitele klíčové bezpečnost­ní instituce.

Navíc v Generální inspekci bezpečnost­ních sborů panují už řadu měsíců napjaté poměry. A podle několika dobře informovan­ých lidí bojuje právě plukovník Sobotovič tvrdě o vliv s dalším mocným mužem – náměstkem ředitele pro speciální služby Romanem Ševčíkem.

„Před několika dny se začali hádat. Sobotovič potom obvinil Ševčíka, že mu něco namontoval do auta,“popsal poslední dny v inspekci jeden ze zdrojů.

Samotný Sobotovič se otázce na spor se Ševčíkem vyhnul. Nicméně přiznal, že vztahy s náměstkem nemá ideální. „Máme rozdílné názory. Jisté třecí plochy tady jsou. Když si dva kolegové hájí své postoje, může to být celkem zásadní, pokud jde o klíčové otázky, ve kterých bych nechtěl ustupovat. Záleží na panu řediteli Bílkovi, jak to rozhodne,“uvedl plukovník. Co je důvodem sporů, vysvětlit nechce. Laik by to prý nepochopil.

Když odešel náměstek

Napětí mezi důstojníky z vedení bezpečnost­ní inspekce však panuje dlouhodobě. Minimálně od května loňského roku, kdy inspekci opus- til její tehdejší první náměstek Dušan Brunclík. Toho dnes inspektoři – jeho bývalí podřízení – vyšetřují kvůli úniku citlivých informací.

Krátce po Brunclíkov­ě odchodu totiž vyšly najevo například detaily o riskantní „akci Balík“, která měla prověřit bezpečnost­ní kontroly ve věznicích. Inspekce tehdy poslala do několika věznic balíčky s nebezpečný­mi předměty, mimo jiné žiletkami a noži. Prověrka spolehlivo­sti dozorců naštěstí dopadla dobře, takže se věci k vězňům nedostaly, ale premiér Sobotka za to službu veřejně kritizoval.

Následoval další skandál s údajnými odposlechy služebních telefonů inspekce, po níž GIBS opustil šéf plzeňské expozitury Petr Ruml.

O tom, jak mocnou institucí GIBS je, svědčí to, že jejího ředitele jmenuje přímo premiér a dohlíží na ni i zvláštní sněmovní komise. Její předseda, sociální demokrat Václav Klučka, poslední aféru zatím nepovažuje za vážnou. „Když se příslušník­ovi zdá, že má odposlech, tak požádá o prohlídku, to je všechno,“řekl MF DNES.

Premiér Sobotka ani na opakovaný dotaz k aféře neodpovědě­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia