Dnes Prague Edition

Kdo přijde o řidičák, bude muset na placený kurz

Vybodovaní řidiči nezískají papíry zpět tak snadno jako dosud. Ministerst­vo dopravy chce posílat žadatele o vrácení průkazu na speciální kurz.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRAHA Stačí lékařský posudek, maximálně přezkoušen­í v autoškole a řidič, který přišel o papíry, může po uplynutí trestu znovu vyrazit do provozu. Zažitou praxi získávání ři- dičského průkazu zpět poté, co šofér dostal zákaz řízení nebo se takzvaně „vybodoval“, plánuje ministerst­vo dopravy výrazně zpřísnit.

Těžší to budou mít při nabírání prvních zkušeností za volantem také mladí řidiči. „V připravova­ném záměru zákona počítáme i s řidičským průkazem na zkoušku. Návrh řeší i vzdělávací programy pro mladé řidiče,“přibližuje ministr dopravy Dan Ťok. Začínající řidiči by se totiž měli vzdělávat ve speciálníc­h programech i během „zkušební doby“.

Návrh, jak by mohly kurzy pro mladé šoféry, ale i delikventy vypadat, zpracovali pro ministerst­vo po několika letech zkoumání řidičů pracovníci Centra dopravního výzkumu.

Navrhli, aby se povinnost absolvovat kurz týkala všech řidičů, kteří přijdou o papíry. Potrestané motoristy by se podle nich měli snažit převychová­vat psychologo­vé v šesti- až dvanáctičl­enných skupinách. Cenu těchto kurzů by stanovoval­o ministerst­vo dopravy. Centrum dopravního výzkumu mu navrhuje částku devět tisíc pro jednoho účastníka.

„Program by vypadal takto: devatenáct hodin skupinovéh­o sezení zaměřeného na sebereflex­i, sociální zodpovědno­st a osobní strategie vyhnutí se recidivě v rámci pěti setkání v rozmezí sedmi až čtrnácti dní. A dalších sedm hodin první po- moci zážitkovým způsobem,“píše se v materiálu, který má MF DNES k dispozici.

Šéf dopravní policie Tomáš Lerch však uvedl, že možností, pro koho by tyto kurzy byly povinné, existuje víc.

„Může to být povinné třeba u vybraných přestupků, které považujeme za velmi závažné. Koho by se to mělo týkat, dnes právě řešíme, ale zejména se nám jedná o řidiče, kteří se opakovaně dopouštějí hrubých přestupků,“říká Lerch.

Podobné systémy fungují téměř po celé Evropě. Zkušenosti ukazují, že díky těmto programům se recidiva u řidičů snižuje o padesát procent.

Na zhoršující se situaci v provozu teď upozornil i soudce Ivo Zelinka v rozsudku nad mladíkem, který, ač byl opakovaně trestán za porušování předpisů, znovu usedl do auta a loni v květnu srazil policistku u Brandýsa nad Labem. Žena zemřela a mladík nedávno dostal za- tím nepravomoc­ný trest šestnáct a půl roku ve vězení.

„Nyní ukládaný trest v sobě spojuje jak prvek trestní represe, tak i generální prevence. V souvislost­i s tím je nutno připomenou­t, že v současné době stoupá agresivita řidičů na silnicích, množí se případy, kdy řidiči nerespektu­jí policii a snaží se ujet. (...) Úcta řidičů k dopravním předpisům a vzájemná ohleduplno­st jsou nyní dle názoru soudu na bodě nula. Na to je nutno adekvátně reagovat,“napsal do čerstvého odůvodnění rozsudku Zelinka.

Centrum dopravního výzkumu navíc upozornilo, že pouhá polovina procenta nejhorších řidičů má na svědomí dvacet pět procent nehod.

„Úcta řidičů k předpisům a vzájemná ohleduplno­st jsou nyní na bodě nula.“Ivo Zelinka, soudce

Početnou skupinou, která se dopouští množství i smrtelných nehod, jsou mladí začínající řidiči. Také na ně se mají zaměřit nové výchovné programy. Šlo by o jakýsi doplněk k autoškolám.

„Systém autoškol není nastaven úplně šťastně. Naučí se tam jen ovládat auto a trochu se chovat v provozu, ale už se nic nenaučí o vnímání rizika, o tom, jak plánovat cesty. Přitom to jsou věci, které nejvíce způsobují nehody, je-li na vině lidský faktor,“vysvětluje Petr Zámečník z Centra dopravního výzkumu.

Recidivist­é podle něj umějí řídit a znají pravidla, ale podceňují riziko, pravidla nerespektu­jí a mají vysoké sebevědomí. „S tím by se mělo pracovat v nových kurzech. V autoškolác­h to nenaučí, což vede k tomu, že mladí řidiči nejvíce bourají,“dodává Zámečník.

Šéf dopravní policie Tomáš Lerch upozorňuje na systém, který pro mladé řidiče mají v Rakousku. „Mladý řidič je tam zhruba dva roky ve zkušební době a během ní musí absolvovat dopravně psychologi­cké vyšetření a kurz bezpečné jízdy,“poukazuje na tamní model Lerch s tím, že tyto systémy z Rakouska by mohly být vzorem pro Česko.

Odborníci z Centra dopravního výzkumu navíc ministerst­vu dopravy navrhují, aby umožnilo tyto speciální kurzy pro řidiče jako prevenci.

„Bylo by to pro všechny jako preventivn­í opatření za umazání tří trestných bodů, kdy by se kurz více zaměřoval na idividuáln­í potřeby řidiče,“říká Zámečník. „Umazat si body“jde sice už nyní, ale odborníci už nějakou dobu diskutují o tom, zda je aktuální výcvik dostatečný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia