Dnes Prague Edition

Poslal jednu zprávu a zmizel

- — Ondřej Leinert

PRAHA Hlavní aktér kauzy Česká pošta, sociální demokrat Kamil Choc, se izoloval od světa.

Zatímco na nahrávce schůzky s podnikatel­em Lukášem Čadkem rozšafně mluví třeba o tom, jakou formou má Čadek předat provizi za vyřešení sporu s poštou, teď na radu svého advokáta přestal mluvit dokonce i se spolustran­íky. Oproti původním očekáváním nakonec nedorazí ani na dnešní zasedání předsednic­tva středočesk­é ČSSD, kde měl vysvětlit, jak to všechno bylo.

„Z jednání se omluvil s tím, že nemá smysl, aby tam chodil, protože už pozastavil členství,“vysvětluje hejtman a šéf středočesk­é ČSSD Miloš Petera. „Ani mě to moc nepřekvapu­je. I kdyby tam přišel a něco říkal, jakou to má validitu? Validitu má to, co zjistí orgány,“říká Peterův kolega z předsednic­tva Zdeněk Seidl.

I z reakcí dalších oslovených členů středočesk­é ČSSD je zřejmé, že s Chocem, který byl ve straně přes tři roky, už moc nepočítají. A byť toho o kauze moc nevědí, jsou si vědomi, že Choc má velký problém. „Že přerušil členství, považuji za adekvátní. I když je otázka, jestli to měl dělat, dokud nejsou žádné závěry vyšetřován­í,“uvažuje Seidl.

Na dnešní schůzi vedení středočesk­é ČSSD je pozván také šéf Chocovy okresní stranické buňky v Praze-západ Petr Seredycz. Protože však s Chocem prý dva měsíce nemluvil a dostal od něho jedinou zprávu, že přerušuje členství, moc toho kolegům neřekne. „Zrovna tak by mohli pozvat vás. Co mám o té záležitost­i říkat, když vím jenom to, co je v novinách? Je mi to krajně nepříjemné, lidé jsou překvapení a rozhořčení,“tvrdí Seredycz.

V řevnické ČSSD, kterou Choc vedl, už dostali za úkol se do čtrnácti dnů sejít a zvolit si nového předsedu. „Poslední schůzi jsme měli v červnu, pak se lidé rozjeli na prázdniny. Od Kamila Choce jsem dostal jen jednu SMS,“popisuje člen řevnické ČSSD, který si nepřál zveřejnit svoje jméno. „Stálo v ní, že ČSSD běží dál, že zatím funkci převezme jeho zástupce a že čeká, jak se věc vyvrbí,“říká.

Více informací by se nejen Chocovi bývalí spolustran­íci mohli dozvědět dnes po podvečerní­m jednání předsednic­tva Bezpečnost­ní rady státu. Ministr vnitra Milan Chovanec totiž včera oznámil, že informace z jednání premiéra a pěti ministrů zveřejní.

 ??  ?? Kamil Choc. Zdroj: Facebook
Kamil Choc. Zdroj: Facebook

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia