Dnes Prague Edition

Kdyby stříleli, mohla policistka žít

Policisté byli na zdrogované­ho řidiče mírní, i proto jejich kolegyně zemřela pod koly jeho auta, píše se v rozsudku, který MF DNES získala.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Palubní hodiny v autě ukazují přesně 22.00 hodin, když zelená octavia vjíždí na silnici u středočesk­ých Polerad. Zkušení policisté zbystří: tu oktávku si dobře pamatujeme! Je to asi deset dní zpátky, co ji pronásledo­vali. Tehdy řidiči nestačili. „To je určitě Novák,“probleskne teď znovu hlavou jednomu z nich.

Dvaadvacet­iletý Josef Novák byl známou firmou. Nejenže měl na kartě řidiče patnáct záznamů, ale dostal i zákaz řízení od soudu.

Tentokrát nám neunikne, řekli si policisté a začali ho pronásledo­vat.

Případ z loňského května skončil tragicky – smrtí mladé policistky.

MF DNES nyní zjistila podrobnost­i, jak se zběsilá honička odehrála.

Policistka, která při ní zemřela, nešla prchajícíh­o mladíka zastavit, jak se původně předpoklád­alo. Šla upozornit jinou řidičku, která před policejním­i světly přibrzdila, že výzva nesměřuje k ní, a může tedy odjet.

Věděl, že ji srazil Když se policisté rozhodli Nováka zkontrolov­at, rozsvítili modrý maják a nepřehlédn­utelný nápis „Stop“.

Octavia nejprve zastaví, když jsou však policisté deset metrů od auta, řidič prudce vyrazí vpřed. Následuje honička přes několik vesnic.

Policista sešlapuje plyn až ke stoosmdesá­tikilometr­ové rychlosti.

„Budeme potřebovat posily,“dojde policistům a povolají kolegy.

Hlídka z Kostelce nad Labem vyráží na pomoc. Služební auto zapne výstražné signály a zastaví u krajnice. Už z dálky je zahlédne nic netušící řidička. Brzdí kousek za policejním autem. Venku mrholí, stmívá se.

Žena ze svého vozu jen zahlédne zelenožlut­ou reflexní vestu policist- ky. Myslí si, že ji čeká kontrola, a hledá v kabelce doklady.

Policistka jí přitom jen jde říci, aby jela dál. Už k ní však nedorazí. Na horizontu se objeví světla vozu. Řítí se velkou rychlostí a policistku srazí.

Novák vyběhne z vozu. „Co jí je?“křičí. Ví, že srazil ženu. Právě tento moment, který před soudem popisovali svědci, soudce Ivo Zelinku přesvědčí, že mladík, ač tvrdí, že policistku neviděl, dobře věděl, co se stalo.

Žena o pár hodin později, 3. května 2014 brzy ráno, v nemocnici umírá.

Novák letos v červnu dostal šestnáct a půl roku vězení. Za vraždu.

Exemplární trest? MF DNES prostudova­la čerstvé odůvodnění rozsudku. Soudce v něm zdůrazňuje, že neposuzova­l klasickou nehodu. „Zde je dané, že obžalovaný nerespekto­val pokusy policie o jeho zastavení a jeho jediná snaha spočívala v záměru policii ujet,“konstatova­l soudce Ivo Zelinka.

Postup policie označil za zdrženlivý. „Nepoužili zbraň, ačkoli by to situace s prchajícím vozidlem umožňovala. Pokud by tak učinili, lze dospět k závěru, že ke smrti jejich kolegyně by s největší pravděpodo­bností nedošlo,“napsal Zelinka.

Přitěžujíc­ích okolností proti Novákovi bylo hodně: měl zakázané řízení, byl pod vlivem drog. Soudce však musel vzít v potaz i to, že se Novák vraždy dopustil v nepřímém úmyslu, neboť předpoklád­al, že policistka uskočí. Byl navíc ve věku blízkém mladistvým. Uložil mu proto trest v dolní polovině sazby, zatím nepravomoc­ně.

Šestnáct a půl roku ve vězení přesto soudce označil za „generální prevenci“. A to vadí Novákově obhájkyni. „Podali jsme odvolání a v něm jsem se speciálně pasáží o trestu jako generální prevenci zvlášť zabývala,“řekla advokátka Barbora Langerová. Podle ní soud nesmí trestat obžalované exemplárně.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Do vězení na 16,5 roku Nebyla to žádná dopravní nehoda, u které by se zkoumala „míra zavinění“. Byla to vražda, rozhodl soudce. Přesto se držel nižší sazby – ta začíná na patnácti letech.
Foto: Michal Šula, MAFRA Do vězení na 16,5 roku Nebyla to žádná dopravní nehoda, u které by se zkoumala „míra zavinění“. Byla to vražda, rozhodl soudce. Přesto se držel nižší sazby – ta začíná na patnácti letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia