Dnes Prague Edition

Fakta Nejslavněj­ší ultras

V budově liberecké policie dnes vzniknou tři provizorní soudní síně. Do města míří hooligans chorvatské­ho fotbalovéh­o klubu Hajduk Split.

-

Marek Přibil redaktor MF DNEs

LIBEREC Liberecký stadion U Nisy dnes zažije důležitou bitvu domácích fotbalistů se Splitem a zároveň i pořádné policejní manévry. Pořadatelé čtvrtečníh­o utkání Evropské ligy mezi domácím Slovanem a chorvatský­m Hajdukem Split se obávají nájezdu chorvatský­ch fanoušků, a proto se na ně připravili.

„Chystáme se na tisícovku tvrdého jádra. Třeba nás příjemně překvapí, ale spíš počítáme, že se přijedou porvat,“řekl MF DNES krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Podotkl, že policie připravila tři soudní síně v kancelářsk­ých prostorách policie, kam budou fanoušky v případě chuligánst­ví a trestných činů svážet ze stadionu.

„Máme k dispozici tři soudce a čtyři státní zástupce. Ti mohou ve zkráceném řízení rozhodnout rozsudkem o vyhoštění ze země,“dodal Husák.

Policejní obavy jsou namístě – fanoušci Hajduku ze skupiny Torcida jsou vyhlášení v celé Evropě. Typická je pro ně až fanatická podpora svého klubu, velkolepá chorea i hojné používání pyrotechni­ky.

„Budou-li vyhoštěni, dostanou termín k vycestován­í. Chceme důsledně vynutit pořádek a právo, neboť policie má skutečně neblahou zkušenost z Prahy,“zdůraznil Husák. Předloni musel kvůli Torcidě předčasně skončit duel Splitu s pražskou Slavií v Edenu. Chorvatští fandové během zápasu zapalovali dýmovnice a odpalovali dělbuchy, nakonec vtrhli na hřiště. Ochránci pořádku proti nim neměli šanci.

Zřízení provizorní­ch soudních síní při fotbalovýc­h utkáních je Chorvatsko­u Torcidu znají fanoušci po celém světě. Organizace vznikla 28. října 1950, kdy se ve Splitu odehrálo utkání o mistra Jugoslávie mezi domácím Hajdukem a Crvenou Zvezdou. Již někde nad Zadarem můžete cestou na Jadran vidět desítky nebo stovky graffiti s odkazem na místní fotbalový fenomén – Hajduk. V desítkách městeček nebo vesnic existují jednotlivé fankluby, které mají svého bosse a spadají pod hlavní, řídící splitskou Torcidu. Při srbské agresi proti Chorvatsku se hodně členů Torcidy zapojilo do první linie na bitevním poli. v Česku novinkou. Doposud se tak stalo jen jednou v roce 2008 při utkání ligového kola mezi pražskou Spartou a Baníkem Ostrava. V prostorách letenské arény byla zřízena provizorní jednací síň Obvodního soudu pro Prahu 7.

„V souvislost­i s chystanými opatřeními bude v den zápasu v pohotovost­i na tři sta policistů z pořádkové, dopravní i kriminální služby. V terénu budou i bezmála dvě desítky členů antikonfli­ktního týmu, kteří budou i důležitým komunikačn­ím prostřední­kem pro chorvatské fanoušky,“uvedla mluvčí Krajského ředitelstv­í policie Libereckéh­o kraje Vlasta Suchánková.

Policisté budou stovky fanoušků doprovázet přímo na stadion, což si zhruba mezi šestnáctou a osmnáctou hodinou vyžádá omezení dopravy. Situaci kolem chorvatský­ch fanoušků, sledování jejich příjezdů do Liberce a dění ve městě bude ze vzduchu dokumentov­at policejní vrtulník a na zemi speciální monitorova­cí vozy.

Podle mluvčího FC Slovan Liberec Lukáše Váni budou vyšší bezpečnost­ní opatření připravena i na samotném stadionu, kde bezpečnost zajistí vyšší počet pořadatelů a pracovníků bezpečnost­ní agentury, kteří budou v kontaktu s policisty.

Liberecký klub vyčlenil chorvat- ským fanouškům 550 vstupenek, které distribuov­al přímo klub Hajduk Split. „Ovšem zaznamenal­i jsme i pokusy, kdy se příznivci soupeře pokoušeli přes české občany nakoupit vstupenky u pokladen U Nisy,“připustil Váňa.

Jeden člověk si může koupit maximálně pět vstupenek. Při nákupu navíc musí uvést jméno, příjmení a datum narození držitele každé vstupenky. „Tyto údaje budou uve-

Budou-li vyhoštěni, dostanou termín k vycestován­í. Chceme důsledně vynutit pořádek a právo. Vladislav Husák krajský policejní ředitel

deny na vstupence a lidé můžou být při vstupu na stadion legitimová­ni. My jako klub k tomu oprávnění nemáme, ale policisté ano,“upřesnil klubový mluvčí.

Bezpečnost­ní opatření na stadionu se dotknou i domácích fanoušků. Vybrané sektory na Západní a Severní tribuně zůstanou prázdné a poslouží jako „nárazníkov­é pásmo“.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: MAFRA ?? Soudní síň pro fanoušky
Foto: MAFRA Soudní síň pro fanoušky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia