Dnes Prague Edition

Kolik stojí poškozené zdraví? Určí to noví soudní znalci

-

radka Hrdinová redaktorka MF DNEs

PRAHA Nový občanský zákoník slíbil lidem, kterým někdo jiný poškodil zdraví, místo pár desítek tisíc za zničené zdraví „plné vyvážení újmy“podle zásad slušnosti. Po roce a půl podle něj soudy začnou rozhodovat v prvních sporech a místo desetitisí­cových částek může jít o statisíce a miliony.

„U trvalých následků se čeká minimálně rok, než je možné posoudit jejich míru. Promlčecí doba je tři roky,“vysvětluje Daniel Mališ, specialist­a na zdravotní právo, proč se důsledky nové právní normy projeví až nyní.

O jak velké částky v těchto soudních sporech půjde, určí soudní znalci se zbrusu novou specializa­cí. Do jejich seznamu se od 1. června, odkdy existuje, nechalo na ministerst­vu spravedlno­sti zapsat devět osob. Zatím jediný kurz, který učí podle doporučení Nejvyššího soudu spočítat výši náhrady za zničené zdraví, absolvoval­o zhruba sedmdesát znalců.

Výši odškodného budou navrhovat novým způsobem. Před rokem 2014 platila tzv. bodová vyhláška, ní znalci pracovat, doporučuje horní hranici pro odškodnění na 10 milionů v případech, kdy zničené zdraví vyřadí člověka ze života úplně.

Při zpracování posudku přitom už znalci nebudou vycházet jen z toho, s jakou diagnózou se poškozený člověk léčil. Rozhodujíc­í bude, jak zhoršené zdraví poznamenal­o jeho život po léčení. Posuzovat budou například, jestli je schopný si sám dojít na nákup, uvařit si nebo jestli se může dál věnovat zaměstnání či koníčkům. „Soudce nedostane od znalce do ruky seznam diagnóz, ale plastický obraz toho, s jakými obtížemi se poškozený člověk musí vyrovnat, co může nebo nemůže dělat. Jde zhruba o osmdesát položek,“říká Petr Vojtek z Nejvyššího soudu.

Náhrada za bolest se bude na rozdíl od trvalých následků určovat stejně jako dřív. Cena za „bod“se však více než zdvojnásob­ila (ze 120 na 250 korun) a bude se upravovat podle výše průměrné roční mzdy. Zatímco ve sporech o náhradu za trvalé následky bude Nejvyšší soud podle Vojtka soudcům doporučova­t využít služby nových soudních znalců, výši bolestného budou tak jako dosud určovat i znalci s jinou zdravotnic­kou specializa­cí nebo ošetřující lékaři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia