Dnes Prague Edition

Státní úředníky čekají zkoušky. Kdo dvakrát propadne, končí

Necelých 70 tisíc úředníků by mělo projít „úřednickou maturitou“. Na její složení mají dva pokusy.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Kdo jmenuje soudce? Komu je podřízena Česká obchodní inspekce? Kdo jmenuje dítěti opatrovník­a?

Celkem 300 otázek se musí úředníci našprtat, pokud chtějí projít obecnou úřednickou zkouškou. Dalších dvacet otázek se týká jejich specializa­ce a tvoří zvláštní zkoušku.

Služební zákon účinný od začátku roku přináší státním zaměstnanc­ům nové povinnosti. Ministerst­vo vnitra zveřejnilo na svém webu baterii otázek k úřednické zkoušce. Tu bude muset složit každý nově přijatý úředník a také menší část těch stávajícíc­h, zejména ti, kteří dělají pro stát teprve krátce.

Cena za kompletní zkoušku činí 2,5 tisíce korun, nicméně za své stávající zaměstnanc­e ji bude většinou platit konkrétní úřad a peníze půjdou do státního rozpočtu.

Ze svého si budou hradit úřednickou zkoušku jen zájemci o práci pro stát zvenčí. „Například když se něk- do hlásí na volné místo ve státní službě a chce zvýšit šance pro přijetí,“vysvětluje Gabriela Vaňková z tiskového oddělení ministerst­va vnitra.

Kdy složí zkoušku první aspiranti na státní službu, zatím ministerst­vo vnitra neví. Do konce srpna může zhruba 68 tisíc stávajícíc­h státních úředníků, jejichž místa spadají pod služební zákon, podat žádost o přijetí do služebního poměru. Jejich zaměstnava­tel rozhodne nejpozději do konce roku.

Ke zkouškám nebudou muset úředníci, kteří v posledních deseti letech získali alespoň čtyři roky praxe práce pro stát – a to v oborech typu příprava právních dokumentů, koncepcí a politik nebo příprava metodiky, IT systémy, veřejné zakázky, dotace, audit, kontrola nebo příprava a provádění správních úkonů. Pokud to nesplňují, budou si muset do 30. června 2017 doplnit obecnou část zkoušky, když to nestihnou, čeká je vyhazov.

K úřednické zkoušce bude moci přijít jen ten, kdo splňuje základní podmínky pro služební poměr, tedy jen svéprávný, bezúhonný a zdravotně způsobilý občan Česka nebo EU ve věku mezi 18 a 69 lety.

Pro přijetí do státní služby přitom zkouška povinná není. Zájemce o pozici musí projít výběrovým řízením před komisí a musí mimo jiné splňovat potřebné vzdělání. Nejnižší služební pozice referenta s platem začínající­m na 11 tisíc ích korunách vyžaduje minimálně středoškol­ské vzdělání s výučním listem. V případě nejvyšší úřednické pozice vrchního vládního nebo ministersk­ého rady se uchazeč neobejde bez magistersk­ého vzdělání.

Nováčci zvenčí mohou zkoušku složit do 12 měsíců, pokud uspějí, dostanou definitivu. Výjimkou je záskok na dobu určitou, například za rodičovsko­u dovolenou. Kdo bude úředníky na zkoušku připravova­t? I před služebním zákonem si každý úřad

nově přijaté

lidi vzdělával sám. Teď bude vstupní vzdělávání zahrnovat i přípravu na obecnou část úřednické zkoušky, školení bude probíhat přes počítač (e-learning). „Obecnou část nepokládám tak za zásadní a chápu ji pouze jako propustku ke zkoušce zvláštní,“říká Martin Chvál z Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy. Příprava pro zvláštní část úřednické zkoušky pro jednotlivé obory státní služby už bude záležet na iniciativě jednotlivý­ch úřadů.

Na internetov­ých stránkách ministerst­va v sekci „Státní služba“najdou zájemci potřebné podklady a seznam odborné literatury ke zkoušce. „Samotná příprava na zkoušku může být pro státního úředníka cenná. Patrně málokdo z nich se podíval takto komplexně do relevantní­ch právních předpisů,“dodává Chvál. Pro přípravu na zkoušku si může úředník vzít studijní volno a zkouška se považuje za výkon služby a bude se konat v pracovní době.

Na zkoušení dohlédne tříčlenná komise, zkoušení mají ze tří možností zvolit jednu a celý test musí stihnout za hodinu. „Systém jediná správná odpověď bez odečítání za chybu není vhodný, jelikož umožňuje tipování. Obzvláště u testů, kde jsou jen tři možnosti,“upozorňuje Tomáš Habermann z firmy Scio, která se zabývá přípravou zkoušek.

Kdo u zkoušky dvakrát propadne, sice dostane vyhazov, ale to ještě neznamená uzavření dveří k úřednické kariéře. Může se opět ucházet o volné místo ve výběrovém řízení v jakémkoliv státním úřadě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia