Dnes Prague Edition

Merkelová protlačila pomoc Řecku. Odpůrců jí přibývá

Souhlas s třetím balíkem pomoci Řecku prošel německým parlamente­m 454 hlasy z 585 přítomných poslanců. Tak výrazné většiny se však vládě Angely Merkelové podařilo dosáhnout díky opozičním Zeleným.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BERLÍN Sklenice může být poloprázdn­á, nebo poloplná. Podobně lze včerejší hlasování německého Bundestagu o další pomoci Řecku ve výši 86 miliard eur brát jako úspěch Angely Merkelové. Ale pokud se na to podíváme z druhé strany, pak i jako další příznak prohlubují­cích se problémů v její vlastní straně.

Křesťanští demokraté a sociálové (CDU/CSU) totiž byli při včerejším hlasování zatím vůbec nejvíc rozdělení. Počet rebelů v jejich řadách, kteří místo další pomoci Řecku požadují jeho vyloučení z eurozóny, totiž opět vzrostl a dosáhl 63 hlasů. Podle německého tisku to je více, než se očekávalo. Proti pomoci totiž hlasovalo už jen 45 postkomuni­stů, čtyři vládní sociální demokraté a jeden poslanec Zelených.

Navíc mezi 46 poslanci, kteří chyběli při klíčovém zasedání, jež mnohé německé internetov­é servery přenášely on-line, byla podle BBC velká část rebelů z CDU/CSU. Ti se tak chtěli elegantně vyhnout stranickým trestům za hlasování proti pomoci. Například možnému odvolání z vedení parlamentn­ích výborů, kterým jim šéf frakce Volker Kauder otevřeně pohrozil.

Rebelové proto neměli ani zájem na včerejším jednání vystupovat. Osamělým řečníkem z jejich řad, a tedy asi nejviditel­nějším odpůrcem dalšího udržování Řecka v eurozóně, se tak stal poslanec Klaus-Peter Willsch. Podle něj Řecko své závazky nedodrží a eurozónu se nepodaří udržet pohromadě silou. „Kdo to všechno bude platit? Ještě naše vnoučata,“uvedl tento čtyřiapade­sátiletý otec pěti dětí.

Klíčové bylo pro osud včerejšího hlasování vystoupení ministra financí Wolfganga Schäubleho, který odolal vábení a přinejmenš­ím pro tuto chvíli odmítl stanout v čele vzpoury proti Merkelové. Proto včera schválení pomoci Řecku podpořil.

„Po zkušenoste­ch z posledních měsíců a let samozřejmě není žádná záruka, že všechno bude fungovat,“přiznal ministr a zastal se i rebelů, když dodal, že „pochyby jsou stále přípustné“. „Ale vzhledem k tomu, že řecký parlament už velkou část opatření schválil, by bylo nezodpověd­né nevyužít šanci na nový začátek pro Řecko,“vyzval ministr k hlasování pro pomoc, z níž Německo ponese největší díl.

Řecká ekonomika roste Pro Merkelovou je to nejspíš asi naposledy, kdy pomoc Řecku ustála. Při započtení 17 absentérů a tří poslanců, kteří se zdrželi, se totiž včera vzbouřila už téměř třetina poslanců CDU/CSU. Raketový růst počtu vzbouřenců ukazoval i graf televize ARD. Před pěti lety hlasovali proti prvnímu balíku pomoci Aténám jen čtyři poslanci CDU/CSU a před třemi roky pouhých 13.

Pro Řecko je včerejší německé hlasování klíčové. Do pátku potřebuje dostat první miliardy pomoci – byť jen proto, aby je mohlo poslat zase zpět v podobě splátky 3,4 miliardy eur do Evropské centrální banky. Nečekaně dobrou zprávou je to, že řecká ekonomika přes turbulence kolem dluhu i ve druhém čtvrtletí tohoto roku slušně rostla, a to meziročně o 1,4 procenta.

 ?? Foto: AP ?? Zůstala v klidu
Kancléřka Angela Merkelová gestikuluj­e před klíčovým hlasováním.
Foto: AP Zůstala v klidu Kancléřka Angela Merkelová gestikuluj­e před klíčovým hlasováním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia