Dnes Prague Edition

Tajný soud vyměřil Estonci 15 let za mřížemi

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

PSKOV, PRAHA Ruský soud včera vyřkl ortel v kontroverz­ním případu Estona Kohvera. Estonský tajný agent stráví v ruském nápravném táboře příštích patnáct let. Nadto musí zaplatit sto tisíc rublů (zhruba 37 tisíc Kč) pokutu.

Tvrdý trest mu vyměřil soud v Pskově, shledal ho vinným ze špionáže, pašeráctví, držení zbraní a nelegálníh­o překročení hranice. Za což mu původně hrozilo i dvacet let.

Jenže soud se odehrával za zavřenými dveřmi a ruská jurisdikce čelí kritice, že proces nebyl férový.

Ruská prokuratur­a tvrdí, že bezpečnost­ní složky zadržely estonského agenta tajné služby KaPo na ruském území při výzvědné činnosti. Měl podle ní u sebe pistoli Taurus s náboji, pět tisíc eur (135 tisíc Kč) a nahrávací zařízení.

Tallinn (i Kohver) tuto verzi odmítá a viní ruskou tajnou službu FSB, že ho loni v září zavlekla do Ruska z estonského území.

Podle Estonska se Kohver pohyboval u hranic kvůli vyšetřován­í pašeráctví, ruských kriminální­ch gangů a jejich údajného napojení na ruskou FSB. V pohraničí se měl setkat s ruským informátor­em, ale hranici nepřekroči­l.

Zato prý vnikla na estonské území z Ruska skupina mužů, která přerušila v okolí rádiový signál, použila plynové granáty, namířila na Kohvera zbraně a pak ho odvlekla.

Rádio Svoboda upozorňuje, že tallinnsko­u verzi podporují lidské stopy a další důkazy jako malé krátery po plynových granátech z místa, z nichž má být patrné, že šlo o násilné zavlečení Estonce do Ruska. Protokol o tom prý podepsaly estonské i ruské bezpečnost­ní složky, jež místo zkoumaly hodiny po incidentu.

Estonsko proto včerejší ortel neuznává a žádá vydání Kohvera. Stejně reagovala i šéfka diplomacie EU Federica Mogherinio­vá. „Panu Kohverovi bylo od začátku odepřeno právo na férový proces. EU nadále žádá Ruskou federaci, aby se držela mezinárodn­ích závazků, okamžitě pana Kohvera propustila a garantoval­a jeho bezpečný návrat do Estonska,“prohlásila. České ministerst­vo zahraničí proces označilo za vykonstruo­vaný.

Kohverův případ ještě více vyhrotil vztahy mezi Ruskem a postsověts­kou republikou, které se zkomplikov­aly poté, co Tallinn tvrdě kritizoval ruské angažmá na Ukrajině a podpořil sankce proti Moskvě.

Estonci věří, že načasování zatčení bylo záměrné, protože Kohver skončil v Rusku jen dva dny poté, co do Estonska přiletěl americký prezident Barack Obama, aby pobaltské členy NATO ujistil o ochraně. Ti znervózněl­i nejen kvůli ruské politice vůči Ukrajině, ale i kvůli zvýšenému počtu ruských vojenských letadel v jejich vzdušném prostoru.

 ?? Foto: AP ?? Eston Kohver dostal v Rusku patnáct let za mřížemi.
Foto: AP Eston Kohver dostal v Rusku patnáct let za mřížemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia