Dnes Prague Edition

Lovit s orlem se učí od třinácti let

-

Rodiny Kazachů kdysi migrovaly mezi Kazachstán­em, Ruskem a Mongolskem a lovily menší zvěř s pomocí ochočených orlů. Po pádu komunismu se zavřely hranice a tito lovci se usadili v západním Mongolsku. Udržují tradici přecházejí­cí z generace na generaci. Jsou zřejmě poslední komunitou na planetě, které náleží označení orlí lovci, píše na své webové stránce Asher Svidensky, který se rozhodl život těchto lidí zdokumento­vat.

Najal si řidiče a tlumočníka a vydal se za rodinami lovců. Pořídil kvalitní fotografie mužů vyjíždějíc­ích na koních s orlem na paži. Ale to vše už nafotili jiní.

Svidensky chtěl do svého příběhu dostat něco z moderního, rodícího se Mongolska, které vyrůstá na pradávné tradici. Zamířil proto do Ölgí, do hor poblíž ruské hranice a v této nádherné krajině našel třinác- tiletého Irku Bolena. Jak káže zvyk, ve 13 letech má syn dost síly na to, aby se mohl začít učit technice lovu. Kazaši říkají, že existuje tisíc způsobů výcviku orla a každá rodina má svůj vlastní. Irka se ten svůj učil od otce.

Výuka trvá pět let. Pak musí mladík podniknout samostatný lov a titul orlí lovec získá jen tehdy, je-li úspěšný.

Nedaleko Ölgí pak Svidensky narazil na Bachaka Birgena. Jeho otec porušil tradici, a když bylo chlapci osm let, rozhodl, že je dost silný na to, aby začal s výcvikem. A proto se Bachak stal lovcem už ve 14 letech.

Kazaši většinou své pomocníky vybírají z hnízd. Volí samičky, jelikož dorůstají větší velikosti, v dospělosti mohou vážit i sedm kilogramů s rozpětím křídel až 230 centimetrů. Krmí je, za chladných mongolskýc­h nocí je drží v teple a učí je lovit. Po osmi letech „služby“, na jaře, je vezmou do hor a na útesu zanechají poraženou ovci jako dárek na rozloučeno­u. Pak orla propustí do divočiny. Zajistí mu tak návrat do přírody a také možnost založit rodinu a vychovat příští generaci.

Převezmou orly ženy? Svidensky se dověděl, že orlí lov je vzhledem k tvrdému klimatu a obtížnému terénu mužská záležitost. Přitom také zjistil, že 70 procent obyvatel, kteří prošli školami, jsou ženy a že ženy vedou mnohá vzdělávací zařízení. Není tedy možné, že se na ženská ramena přesune i lovecká tradice?

Odpověď na tuto otázku našel v podobě Ašol Pan, dcery zkušeného lovce z kraje jižně od Ölgí. Dívka beze strachu držela na ruce velkého orla. Na otázku, jaké to je hledět na dceru stojící na skále, vypouštějí­cí orla do vzduchu nebo ho přivolávaj­ící zpět, otec odpovídá prostě: „Vel- mi dobré.“„A neuvažujet­e o tom, že ji budete učit? Stane se první ženou v Mongolsku, která bude lovit s orlem?“tázal se dále Svidensky.

„Ještě před dvěma lety byl nositelem naší rodinné tradice můj nejstarší syn. Jenomže pak ho vzali do armády, teď je důstojníke­m a k lovu se asi nevrátí. Už nějakou dobu uvažuji o tom, že bych to naučil ji, ale neodvážím se toho, dokud mne o to sama nepožádá,“říká otec.

Kazaši loví hlavně v zimě, kdy teploty padají až na minus 40 stupňů Celsia. Lov začíná vystopován­ím menší zvěře na koních v kopcích, z nichž je vidět na kilometry daleko. Lovci jsou většinou ve skupině, a jakmile spatří lišku, otočí se směrem k ní a vypustí orla. Pokud ji jeden nezabije, je vypuštěn další. Orel nikdy není plně pod kontrolou a výsledek vždy závisí nejenom na tom, jak je ochočen, ale i na přírodě samotné. (ČTK/BBC)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Orlí lovci
Podle tradice se tato dovednost předává mladým chlapcům, Ašol Pan bude možná první dívkou, která titul „orlí lovec“získá.
Foto: Profimedia.cz Orlí lovci Podle tradice se tato dovednost předává mladým chlapcům, Ašol Pan bude možná první dívkou, která titul „orlí lovec“získá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia