Dnes Prague Edition

Milujeme váš kmen, vzkazují The Subways na festival Trutnoff

Britští The Subways hráli na trutnovské­m festivalu poprvé v roce 2008. Letos se do areálu Na Bojišti, kde dnes Trutnoff začíná, vracejí jako jedny z hlavních hvězd.

- redaktor MF DNES Ondřej Bezr

TRUTNOV „Pamatuju si na to velmi dobře, byl to jeden z našich prvních evropských festivalů a zároveň první české vystoupení, proto to pro nás bylo výjimečné. Konal se na úžasném místě, kde jste měli pocit, že se jeviště nachází uprostřed lesa,“vzpomíná frontman The Subways Billy Lunn. Skutečnou tváří kapely je však baskytaris­tka a zpěvačka Charlotte Cooperová. Zezadu od bicích skupinu jistí Josh Morgan.

Dokud neumřeme The Subways jsou dobře informován­i o tom, že trutnovský festival začínal za minulého režimu jako zakázaná přehlídka, i o významu Václava Havla, který akci už od jejích počátků podporoval. „Myslím si, že Václav Havel byl skvělý, a kdyby měl být festival znovu potlačován, doufám, že by někdo takový jako on byl opět připraven proti tomu bojovat,“říká Lunn. A slibuje: „Jestli by se mělo podobné potlačení umělec- kého projevu ze strany státu kdekoliv opakovat, můžete se spolehnout, že se k protestům přidám.“

„Myslím, že jsme se hodně změnili, že jsme vyrostli,“reflektuje Billy Lunn dobu, která uplynula od prvního trutnovské­ho vystoupení. „Doposud jsme prožili neuvěřitel­ně dobrodružn­ou kariéru a doufáme, že bu- deme moci dělat hudbu dalších mnoho let – dokud neumřeme.“

The Subways mají na kontě čtyři alba, to poslední, bezejmenné, vyšlo v Anglii letos v únoru. „Myslím, že jsme zvláštní cestou prošli takový kruh,“uvažuje Lunn. „S naším druhým a třetím albem jsme experiment­ovali a nakonec jsme se u čtvr- tého vrátili zpět na začátek. Na páté desce však chceme udělat něco moc bláznivého. Už si plánuju, jak ji napíšu a zprodukuju.“

„Buďte pozitivní, chovejte se k sobě navzájem hezky, bavte se a užijte si muziku. Milujeme váš kmen!“zdraví The Subways české fanoušky.

 ?? Foto: Cooking Vinyl ?? Uprostřed lesa Kapela (zleva Josh Morgan, Charlotte Cooperová a Billy Lunn) ráda vzpomíná na výjimečné místo, kde se nacházelo jeviště jejich prvního trutnovské­ho vystoupení.
Foto: Cooking Vinyl Uprostřed lesa Kapela (zleva Josh Morgan, Charlotte Cooperová a Billy Lunn) ráda vzpomíná na výjimečné místo, kde se nacházelo jeviště jejich prvního trutnovské­ho vystoupení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia