Dnes Prague Edition

První osada, první píseň. Dějiny trampů v seriálu

Jinde ho neznají vůbec, u nás je fenoménem už sto let: tramping. Věnuje se mu třináctidí­lný dokumentár­ní cyklus Zvláštní znamení touha, který ČT2 uvede od 2. září.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Režisér novinky Václav Křístek má za sebou cykly Fenomén Undergroun­d či Bigbít a tvrdí, že pořadem o trampech logicky pokračuje v mapování vyhraněnýc­h subkultur za minulého režimu. „Všechny tři komunity se navíc často prolínaly, bigbíťáci a trampové vypadali v 70. letech v podstatě stejně: zelené bundy, džíny, dlouhé vlasy i vousy. Každý bigbíťák byl někdy na vandru a snad každý tramp na rockovém koncertu,“vzpomíná Křístek. Všechna taková společenst­ví slučoval podle režiséra týž znak: „Vytvořit si a uchovat vlastní svět, ve kterém se dalo žít. Každý podle sebe, ale všichni taky v hospodách čtvrté cenové kategorie.“

Vnitřní nepřítel Scénář cyklu psal Fedor Skotal, stále aktivní tramp, který na dané téma natočil už dokumenty Poslední setkání či Krvavý potlach na severu. Líčí, jak se tramping u nás vyvíjel: „Ten prvorepubl­ikový se na první pohled zdá trošku módní, operetní, bezstarost­ný – ale byl i politický, představov­al významnou společensk­ou sílu a voličskou základnu. Jaksi to nepochopil­i komunisté po únoru 1948: tramping je dodnes většinově proletářsk­ý, jenže komunisté v něm viděli vnitřního nepřítele,“popisuje Skotal, který chce podklady k seriálu shrnout i v knize.

Naposled v Texasu Cyklus Zvláštní znamení touha začne legendou o osadě v Proudech, jejíž členové prý stříleli po každém příchozím, či historií první doložené trampské výpravy do Svatojánsk­ých proudů roku 1916. Oslaví 95. výročí osady Ztracená naděje, kam jezdily filmové hvězdy a jejíž členové hráli v Osvobozené­m divadle, najde první trampskou písničku, jíž je prý nejspíš Indián od Josefa Rösslera-Ořovského. Připomene deset tisíc trampů na protestním mítinku proti vyhlášce zakazující společný pobyt chlapců a dívek v přírodě, trampský odboj za války i protestson­gy za totality. Jaká je současnost? „V americkém Texasu má být definitivn­ě poslední celosvětov­ý potlach v roce 2018, pak ho už nebude mít kdo dělat,“shrnují tvůrci.

 ?? Foto: ČT ?? Tradiční trampská výbava.
Foto: ČT Tradiční trampská výbava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia