Dnes Prague Edition

Blanka pojede bez kolaudace, celá léta

Místy nepochopit­elný příběh skoro čtyřicetim­iliardovéh­o tunelu Blanka končí absurdní tečkou. Komplex totiž léta poběží ve zkušebním provozu.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Přesně za měsíc se řidiči dočkají okamžiku, na který čekají čtyři roky. Snad se otevře tunelový komplex Blanka.

Příslovce „snad“je výjimečně důležité. Po peripetiíc­h minulých let totiž ani lidé, kteří na tunelu nyní pracují, ještě úplně nevěří tomu, že Blanku skutečně spustí do provozu. Uklidňuje je však to, že zatím nenarazili na takový problém, který by zářijovému otevření tunelu brá- nil. Nervozitu tak mírní vymýšlením žertů. Momentálně je oblíbený vtip, že „Blanka bude plně splavná 19. září“.

Nyní se ukazuje, že po všech očekávanýc­h, ale těžko uvěřitelný­ch problémech, bude sice komplex sloužit, ale pravděpodo­bně jen ve zkušebním provozu. A to po celá léta, možná desetiletí. Kolaudační­ho razítka, definitivn­í tečky za tímto obřím, bezmála čtyřicetim­iliardovým a problémový­m projektem, se Praha v dohledné době nedočká.

Ve stavebním povolení je totiž uvedena podmínka, že Blanka může být v plném provozu až ve chvíli, kdy bude dokončena severozápa­dní část obchvatu, což potrvá minimálně ještě deset let. Informaci MF DNES potvrdilo několik na sobě nezávislýc­h zdrojů.

Zda je to vůbec možné a za jakých podmínek, tím už se zabýval na svém postu exnáměstek Jiří Nouza (TOP 09). „Možné to je. Neřešili jsme to proto jako problém, bylo by zbytečné a zhýralé kvůli tomu tunel neotvírat,“reagoval Nouza. Ostatně v Česku již byly dopravní stavby, které několik let fungovaly ve zkušebním provozu.

Jak převzít stavbu bez razítka? „Prověřoval­i jsme to a pro běžný provoz aut by to nemělo nic znamenat, jedná se čistě o administra­tivní věc,“dodal poradce náměstka Petra Dolínka (ČSSD) Petr Secký. Jediným teoretický­m zádrhelem by mohlo být převzetí stavby. Město obvykle od dodavatelů přebírá akce zkolaudova­né. Avšak takového razítka se Blanka několik let nedočká. „Způsob najdeme. Půjde opět o administra­tivu, kdy bude rada muset schválit několik smluvních vztahů, aby bylo možné tunel převzít,“dodal Secký.

Podmínka s dostavěným obchvatem se do stavebního povolení dostala zhruba v roce 2004 za exprimátor­a Pavla Béma. Tehdy totiž město počítalo s bombastick­ým roz- vojem a obrovským nárůstem počtu obyvatel, a tudíž i objemu automobilo­vé dopravy.

Tunel se nyní chystá na první rok zkušebního provozu, který obnáší nejrůznějš­í zkoušky a testy – nejen bezpečnost­ních technologi­í, jako jsou třeba čidla kouře, ale i toho, kolik emisí v komplexu vzniká. Komise bude výsledky zhruba dvakrát do měsíce vyhodnocov­at a podle získaných údajů bude možné systémy v tunelu upravovat. Po zbývající léta zkušebního provozu již tak přísné kontroly nebudou nutné.

Podle mluvčího společnost­i IDS, která na stavbu dohlíží, Pavla Košiče práce na dokončení vrcholí podle nedávno vyjednanéh­o harmonogra­mu.

„Vše nasvědčuje tomu, že ano, že se otevření 20. září stíhá. Aktuálně v posledních týdnech nikdo nehlásil nic, co by mělo otevření Blanky bránit,“dodal Secký.

Nyní probíhají v tunelu komplexní zkoušky technologi­í. Ty musí do- padnout dobře, aby bylo možné Blanku spustit, byť jen do zkušebního provozu. Pokud by se v této fázi objevily potíže, mohlo by to otevření ještě oddálit.

Ostatně byly to mimo jiné komplexní zkoušky, které letos ukázaly, že voda poničila kabely uložené v chodníkový­ch chráničkác­h a bude nutné je vyměnit. Otevření na jaře tak padlo.

Komplex měl být spuštěn do provozu již v roce 2011, tehdy se stavba zdržela poprvé a nabalovaly se další potíže. Dokončení stavby oddálily i hádky magistrátu s dodavateli, které ve dvou případech končily arbitráží. Ani dnes nejsou všechny potíže vyřešené. Například v červnu dostal magistrát od společnost­i ČKD Praha DIZ, dodavatele technologi­í a kabelů, k proplacení fakturu na bezmála 630 milionů korun. Na ní firma vyčíslila třeba prodloužen­í stavby. Město však již dříve uvedlo, že další náklady za tunel nehodlá hradit. Fakturu poslalo zpátky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia