Dnes Prague Edition

Po své trase jezdí jen šest linek tramvají

- — Vítězslav Bureš

PRAHA Pražané se od včerejšího rána musí smířit s další tramvajovo­u výlukou. Tentokrát kvůli opravám tratě neprojedou až do prvního zářijového víkendu přes náměstí Republiky. Aktuálně tak v Praze po svých trasách jezdí jen šest z osmnácti pravidelný­ch tramvajový­ch linek.

Lidé jsou rozmrzelí, co chvíli musí na stojanech či na internetu studovat nové spojení, motoristé kvůli rekonstruk­cím tvrdnou v dlouhých kolonách. Počátkem týdne byla situace kritická třeba v Plzeňské ulici, kde na desítky minut uvázly i autobusy náhradní dopravy, které jezdí místo tramvají.

Pravidelné letní opravy a údržby se tentokrát protáhnou do podzimu. Důvodem intenzivní stavební aktivity jsou nevyčerpan­é prostředky z evropských fondů.

„V letošním roce máme poslední možnost dočerpat finanční prostředky z Evropské unie v rámci programu Praha – Konkurence­schopnost, a proto intenzivní stavební ruch bude pokračovat i na podzim,“uvedl technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

V současné chvíli tak v Praze probíhá pět rozsáhlých oprav či modernizac­í tramvajový­ch tratí. Ke stávajícím – v Bělehradsk­é, na Petřinách, v Plzeňské a Havlíčkově – včera přibyl uzavřený úsek mezi Masarykový­m nádražím a Štefánikov­ým mostem.

„Bude vyměněna poslední část kolejového trojúhelní­ku v křižovatce Na Poříčí – Havlíčkova, půjde o část od náměstí Republiky. Zároveň dojde k celkové opravě tramvajové tratě v Revoluční ulici,“řekl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. V úseku zatím dopravní podnik nebude instalovat nové technologi­e. „Příprava rekonstruk­ce v tomto úseku bude totiž vyžadovat ještě mnoho času, zejména bude třeba dořešit problemati­ku stavby kolektoru v této lokalitě,“dodal mluvčí.

Kvůli stávající situaci tak v metropoli jezdí po svých pravidelný­ch trasách jen šest z osmnácti pravidelný­ch tramvajový­ch linek (k linkám 7, 12, 17, 22 a 25 se ve středu přidala ještě linka číslo 3). Linky 4 a 14 byly dočasně zrušeny, kvůli výlukám jsou navíc zavedeny linky 31 a 39.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia